luni, 23 mai 2011

Comparatia

Tocmai ce am iesit din baie, am luat halatul pe mine si in timpul imbaierii, mi-a venit in minte aceasta figura de stil, comparatia.

Era cea mai simpla figura de stil din liceu, o recunoasteam cel mai usor, comparatia si epitetul metaforic( nu pot sa uit exemplul esti o fata ca de zahar). Insa aceasta figura de stil nu mi-a iesit asa intamplator, ci datorita incarcaturii pe care o aduce ea dintre noi si ce influenta psihologica de grad major are.

Pana sa ajungem la ceea ce ma gandeam cand cadea apa uda pe mine sa citez niste chestiuni de pe wikipedia.


Figurile de stil sunt procedee prin care se modifică înțelesul propriu al unui cuvânt sau construcția gramaticală uzuală pentru a da mai multă forță unei imagini sau expuneri. În prezentarea celor mai importante figuri de stil se ține seamă de gradul lor de complexitate și de relațiile care se stabilesc între ele.
Figurile de stil pot fi definite drept cuvinte sau grupuri de cuvinte (expresii) ce modifică raporturile firești dintre semnificant și semnificat. Modificarea este înregistrată ca o deviere de la modul curent, „normal” în care se realizează corespondența dintre obiectul desemnat și cuvântul ce-l denumește.

Comparația

Comparația este una dintre cele mai frecvente figuri de stil și constă în alăturarea a doi sau mai mulți termeni cu scopul evidențierii primului termen.
             In fiecare zi comparam orice, oricare dintre noi a comparat cel putin de cateva ori in viata, ori ca vroiam sa achizitionam un anume produs, ori ca ne intrebam care situatie este mai benefica pentru noi. Paradoxul este ca figura de stil "comparatia" este intradevar cea mai frecventa, apare la orice pas. Asta nu ca ar fi de bine, este exact ca si chestiunea in care iti dai seama ce anume se cere intr-o tara observand ce vezi cel mai des pe strada. In romania de exemplu observi farmacii si banci la orice pas, ceea ce ma duce cu parerea ca romanii sunt mari consumatori de credite si pastile, daca pot spune asta putin fortat. 
        Ceea ce mi-a venit in minte in timpul imbaierii a fost ca aceasta figura de stil este cea mai distructiva pentru om, pentru ca intotdeauna exista ceva mai bun si ceva mai prost, oricare situatie ar fi, oricine am fi. Cu cat comparam mai mult cu atat devenim mai tristi si mai pesimisti. Sa nu uitam ca si anume comparatia apare intr-o multime de forme de la varsta la diverse stari. Adica exista comparatie si atunci cand spui ca Berlinul este de doua ori mai mare ca Bucurestiul. Cu siguranta este necesara comparatia cand vrei sa faci o investitie, insa cu siguranta nu inseamna ca decizia luata in urma diverselor comparatii, este si cea mai buna. Oamenii sunt mai schimbatori decat isi imagineaza si asa totodata si situatiile. Atat timp cat alegi un drum, nu vei stii niciodata cum este drumul pe care nu l-ai ales, oricare ar fi. Tot ceea ce inseamna drumul ales inseamna doar imaginatie si presupunere. Cum stau lucrurile cu adevarat, nu vei stii niciodata si de asemenea nu vei stii ca acel drum pe care l-ai ales a fost cel mai bun din urma comparatiei. Asta e si partea frumoasa cand esti om, viitorul este misterios si nu stii ce iti rezerva. 

       Comparatia este cea mai periculoasa figura de stil, fereste-te cat poti de ea si nu o folosi decat la grea nevoie. 
                                                                            Jules Verne

Cate sedinte sunt necesare pentru a indeparta un tatuaj?

CATE SEDINTE SUNT NECESARE PENTRU A INDEPARTA UN TATUAJ? Publicat de 23 iunie 2020 de  catalinmovileanu Salutare, Dupa pret, prima intrebare...