marți, 28 octombrie 2014

Autenticitate

Suntem aproape opt miliarde de oameni pe planeta si fiecare este unic! Nimeni nu are o istorie de viata identica cu a altui individ. Nimeni nu a crescut cu aceeasi parinti, oras, traditie, cultura, experiente etc.. Desi exista studii si tot felul de clasificari pentru a grupa sau cataloga oamenii, fiecare dintre noi este unic. Nu exista o clasificare clara pentru fiecare individ. Un coleric are si putin din sangvinic s.a.m.d..
Se pare ca nu prea ne place sa fim unici de indata ce avem tendinta de a copia si de a fi superficiali. Insa suntem influentati prin multe mijloace sau canale. Crezand ca asa este bine, ca asa suntem sau devenim cineva, ca asa vom apartine unui grup s.a.m.d..
Creierul nostru inregistreaza (dupa parerea mea) totul chiar dinainte sa ne nastem. Voi numi inconstientul ca o cutie neagra ce inregistreaza absolut tot.

In continuare voi mixa o abordare psihanalitica cu una a realitatii despre cum vad eu lucrurile in ceea ce priveste autenticitatea!
Normal ca parerile mele pot fi gresite si totodata discutabile.

Ne plac anumiti oameni sau ne diplac, insa fara sa-i cunostem. Avem angoase, fobii si tot felul de stari pe care nu ni le putem explica. Avem perceptii de Deja Vu despre niste situatii sau persoane care nu s-au intamplat sau nu le cunoastem. Dupa parerea mea, nimic nu se intampla fara sa existe o explicatie. Proiectam niste experiente, imagini sau/si chipuri din trecut pe cele din prezent. Aceste proiectii ducand la un simptom/traire/perceptie etc.
Orice simptom are o cauza! Cum si in viata de zi cu zi, exista o cauza si un efect. Daca aceasta cauza este necunoscuta, insa exista un simptom, atunci este clar ca acea cauza este in adancurile inconstientului. Emotia este mai puternica cu pana la douazeci si patru de ori ca ratiunea. Deci de cele mai multe ori suntem condusi de catre emotie. Radacinile emotiilor sunt in inconstient, acolo unde s-au inregistrat tot felul de intamplari importante pentru noi si care au devenit decisive in alegerile pe care le facem in viata de zi cu zi. Ratiunea este constienta si are la baza experientele constiente (dupa parerea mea). Cele mai pregnante emotii sunt atribuite si celor mai marcante experiente si/sau fata de persoanele care ne-au crescut.

Exemplu: Observam persoane care stau in relatii cu alte persoane foarte agresive si care sunt umilite zilnic si nu ne explicam de ce. Persoana in cauza invocand iubirea.

Iubirea reprezinta tot o proiectie a inconstientului asupra cuiva. Proiectia (materna, paterna etc) ne face sa simtim atractie, sa avem impresia ca acea persoana ne este familiara, sa sesizam calitati etc. De fapt aceasta proiectie inseamna o deformare a realitatii din cauza celor traite de noi (de cele mai multe ori in copilarie). Insa realitatea este acolo si la un moment dat isi face simtita prezenta. Atunci incepem sa trecem in extrema cealalta si sa proiectam defectele (materne, paterne etc.) in celalat din viata noastra. La inceputul unei relatii nu vedeam decat calitati, ca la sfarsitul sau spre sfarsitul relatiei sa vedem doar defecte? De fapt acea persoana de la inceput a avut si calitati si defecte. Deformarea realitatii prin proiectiile inconstientului ne pot face si calitatile sa le vedem defecte si viceversa. Mecanismele de aparare ale mintii ne ajuta sa gasim un raspuns favorabil despre orice defect existent. Uneori chiar defectele ne atrag pentru ca ele au existat si la persoanele pregnante din viata noastra. In unele cazuri atractia vine ca o dorinta inconstienta de a schimba aceste defecte materne, peterne la jumatatea noastra.

Exemplu: Uneori facem sau observam ca altii fac niste chestii ciudate fara nici o logica. Cu explicatia ca asa am simtit si asa am facut. Ulterior aparand procese de constiinta. Aceste procese de constiinta apar ca incalcare a normelor conduitei prin educatia primita sau ca incalcare a normelor culturale, traditionale (inconstientului colectiv), a grupului etc. Aceste procese de constiinta duc la un conflict interior, iar acest conflict interior pe langa ca seaca de energi individul in cauza, pot dezvolta diverse boli psihice. Diferenta intre un individ sanatos si unul bolnav este doar de grad.

Bine bine, dar ce legatura au toate asta cu autenticitatea veti intreba?!

Pai de la unicitatea individului in acest Univers. Urmeaza in Autenticitate II...

Cate sedinte sunt necesare pentru a indeparta un tatuaj?

CATE SEDINTE SUNT NECESARE PENTRU A INDEPARTA UN TATUAJ? Publicat de 23 iunie 2020 de  catalinmovileanu Salutare, Dupa pret, prima intrebare...