vineri, 20 februarie 2015

Om de caracter

Educatie partea a III-a.

Atunci cand esti tanar, nu cunosti prea bine ce inseamna viata si lumea inconjuratoare. De aceea sta in responsabilitatea noastra sa-i indrumam pe tineri prin modele sanatoase si cultura.
Sa traim intr-un mediu civilizat si sistem functional, este benefic pentru toti!
Un om educat este un om de caracter. Un om de caracter are principii sanatoase dupa care se ghideaza in viata. Principiile iti ordoneaza viata!

Un om bine educat este definit de verbul "a fi" si nu de verbul "a avea"!
Un om de cultura nu va avea niciodata un Ferrari, pentru ca ar intra in conflict cu sine insasi. El investind timpul pentru a se dezvolta personal si nu pentru a face cat mai multi bani.
El stie foarte bine cine este si nu simte nevoia sa iasa in evidenta. Valorea lui nu este data de mai stiu eu ce titluri sau brand-uri. Este cu adevarat modest in tot si in toate.

Un om educat este politicos, galant cu damele si are bune maniere. Are exercitiu si isi monitorizeaza tot timpul comportamentul pentru a nu-i deranja pe cei din jur.
Face bine ori de cate ori poate sau cand considera ca este cazul si nu asteapta nimic inapoi.
In Romania se acuza saracia ca premiza a proastei cresteri. Eu am o alta parere: Un om de caracter este un om de caracter,  in orice situatie, deci indiferent de situatia financiara. El DOAR ASA STIE SA FIE/FACA! Sunt oameni de caracter care au crescut in familii sarace cu multi copii.
Are o atitudine asertiva, nu jigneste si respecta intotdeauna ceea ce spune, chiar daca asta ar insemna pierderi de timp, bani sau energie. Nu se joaca cu cuvintele, este sincer si cu coloana vertebrala. Transmite mesaje concise si clare.
Lasa de la el si gandeste pozitiv. Nu ii impovareaza pe ceilalti cu problemele lui.
Stie ca orice emite are legatura directa cu el si nu cu ce este in exterior!

Este o persoana care nu si-ar pata onoarea pentru nimic in lume. Stie ca o persoana etichetata ca mincinos, spagar, neserios, tepar, hot, sex platit etc. nu si-o mai poate repara vreodata.
Prin integritatea sa reprezinta un model si ii influenteaza pe cei din jurul sau.
Nu se compromite cu aparitii la emisiuni de gen tabloid. Stie ca oamenii din jurul sau sunt ca o oglinda si te influenteaza, de aceea este inconjurat doar de oameni de calitate (nu se afilieaza cu persoane dubioase). Stie ca oamenii iti fac ceea ce ii lasi sa-ti faca, si atunci este foarte selectiv si atent cu cei din jur. Nu lasa spatiul virtual sau tv-ul sa-l influenteze in mod negativ.
Este un profesionist in tot ceea ce intreprinde. Nu lasa nimic la voia intamplari si isi asuma responsabilitatea cand greseste. Este o persoana demna!
Este insetat dupa cunoastere si duce o viata echilibrata.
El are o voce calda si oricat de tensionata ar fi situatia, nu isi iese din pepeni. Trateaza situatiile de criza folosindu-se de rational si se focalizeaza asupra solutiilor.
Are o infatisare placuta, este intotdeauna imbracat decent si curat.
Un om de caracter este preocupat doar de onoarea lui si nu se lasa influentat de majoritate cand vine vorba de mizerii si gainarii.

Actiunile lui cinstite din timpul vietii i-au adus un trai demn si linistit. Binele atrage bine si raul atrage rau! Nimeni nu-l poate arata cu degetul.

Un om de caracter nu isi alinta excesiv odraslele (chiar daca asta face sa reprime anumite emotii), pentru ca stie ca asta duce la obraznicie si mofturi. Iar la maturitate va fi un adult dificil. Copiii oricum isi condamna parintii. Atunci, parintii sa-si educe copiii pentru a fi cinstiti la maturitate.

Daca in familie un copil vede ca parintele fura (matrasind contoarele, facturi false etc.) atunci copilul va considera ca este normal si va prelua modelul.
Acum ne confruntam cu un fenomen care ne-a afectat pe toti. In comunism pentru a trai, trebuia sa te orientezi (sa-ti faci pile, sa dai spaga) pentru a obtine ceea ce era de fapt normal (alimente, un autoturism etc.). Cu aceste modele au crescut niste copii care acum sunt adulti in toata firea si au preluat modelul. Problema este ca modelul s-a extrapolat si a devenit normalitate. Furandu-ne caciula singuri.
La mine in familie era regula. De cate ori era ceva de rezolvat, era pregatit o pachetel cu o cafea buna, un pachet de tigari etc.. Acum o cafea si un pachet de tigari aduc ofensa. Insa acel gest a dus la spagile si la mentalitatile de spagari de astazi. In cateva generatii au ajuns o normalitate. Daca vrei sa nu incurajezi acest fenomen nociv pentru fiecare dintre noi, esti privit ca o paria.
Oricat de in regula ai fi, pana nu dai ceva, nu primesti avizele. Asadar ce-i in regula si ce-i care vor sa fenteze, sunt pusi in aceeasi oala. Incurajand astfel spaga si necinstea!

Un om de caracter, oricat ar avea de pierdut, nu incurajeaza si nu se abate de la principiile sale.

 Va urma...

Cate sedinte sunt necesare pentru a indeparta un tatuaj?

CATE SEDINTE SUNT NECESARE PENTRU A INDEPARTA UN TATUAJ? Publicat de 23 iunie 2020 de  catalinmovileanu Salutare, Dupa pret, prima intrebare...