sâmbătă, 16 iunie 2012

Etnic

Primul sfat care ti-l da un roman care a stat in afara cand aude ca urmeaza sa vizitezi o tara este : " sa nu ai incredere in romani". In ultima vacanta de la Londra de doua saptamani am cunoscut o mica parte din romanii care stau acolo de ani buni. Niciodata nu am interactionat personal in afara tarii cu atat de multi romani cu cati am interactionat in Anglia.
Vreau sa va spun ca ii admir pe cei care au fost curajosi sa traieasca in alta tara, chiar daca au fost impinsi de posibilitatile limitate din aceasta tara sau pur si simplu au vrut sa traieasca intr-o tara mai civilizata. Desi poate preturile in ceea ce priveste traiul sunt mai mari, acolo au reusit ca sa aibe o viata decenta. Un singur membru poate sa intretina cu tot cu chiria unei case, o familie intreaga. Ii admit pentru ca imi dau seama ce stres continuu este sa traiesti in Romania pana la o anumita varsta si dupa aceea sa trebuieasca sa lasi de o parte toate cele invtate si sa te adaptezi la alte culturi, obiceiuri si asa mai departe. Ceea ce ma doare cel mai tare, totul plecand din experienta mea familiala, este ca romanii care traiesc in strainatate nu sunt uniti. Pe langa ca nu sunt uniti, ba mai mult stresul acela ca traiesc in alta tara ii impinge la unele chestii lipsite de morala sau constructivism. Unora le este rusine sa spuna ca sunt romani si daca ii intreaba cineva spun ca sunt din alta tara (ex.: Croatia). Nu credeam cand imi povesteau niste romani ca altii romani suna la imigrari (in America) sa denunte alti compatrioti. Eu vad chestiunea aceasta de unitate foarte importanta, pentru ca am simtit-o pe pielea mea! NASA a facut un experiment care a demonstrat ca centralizarea unor decizii a unui grup, intr-o singura solutie este mult mai buna decat a unui singur individ. Ba mai mult cu cat mai multi indivizi sunt intr-un grup cu atat solutia este mai aproape de cea perfecta. Ceea ce vreau sa spun este ca mai multi oameni, mai multe minti unite fac lucruri mirifice. Daca aceasta unitate exista neconditionata atunci ajuta ca fiecare membru in parte sa avanseze. Avem exemple clare, tiganii, evrei si alte natii, care sunt unite si intr-o medie au parte de bunastare. E logic, daca esti de unu singur, trebuie sa faci bani, dupa  aceea pierzi timpul sa mergi la piata, dupa aceea sa ajungi acasa, sa pregatesti si intr-un final sa mananci (cand in acest timp ai putea sa valorifici si mai mult timpul). Intr-o unitate: cat unii fac banii, altii fac papa si uite asa timpul este intotdeauna exploatat cat de mult se poate. Daca ar exista aceasta unitate si intre romanii care traiesc in afara si chiar in fiecare familie sau grupare, organizatie, toti membrii ar avansa. Nu pot spune ca romanii din Londra de exemplu, nu au fost draguti, saritori (cum se spune popular) si primitori cu mine, insa se simte ca exista o raca intre ei, poate o veni totul din instinctul de supravietuire? Nu nu cred ca este cazul. Poate o fi totul doar din invidie si ca fiecare vrea sa demonstreze ca are mai mult ca celalat? Habar nu am...poate ma ajutati voi sa inteleg de ce romanii din afara nu sunt uniti si mai mult nu stiu cum sa il insele sau cum se spune in cartier sa-l faca pe celalat.

Va tzuc!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cate sedinte sunt necesare pentru a indeparta un tatuaj?

CATE SEDINTE SUNT NECESARE PENTRU A INDEPARTA UN TATUAJ? Publicat de 23 iunie 2020 de  catalinmovileanu Salutare, Dupa pret, prima intrebare...