miercuri, 10 februarie 2016

"n-am timp"

____________________________________________________________
Odata cineva mergea prin padure si vede un taietor de lemne care se muncea din greu sa doboare un copac urias.- „Ce faci, om bun?”- „Tai copaci”.- „Pari istovit. De mult lucrezi asa?”- „De ceva vreme. E munca multa, nu gluma!”- „Poate ar fi bine sa te opresti sa iti ascuti ferastraul”- „Nu am timp. Trebuie sa termin mai repede!”
____________________________________________________________

Cam asa se intampla si in cazul dezvoltarii personale. Observ tot mai des ca oamenii nu au timp pentru chestiuni care ii dezvolta si i-ar face mai buni. Pentru activitati care ar aduce plusvaloare vietii lor. Gasind raspunsuri si cunoscandu-te mai bine, viata ta devine mai armonioasa. Intelegand ce se intampla cu tine si cu cei din jur, functionezi mai bine. Esti mai fericit! Nu cu totii avem in comun dorinta de-a fi fericiti?
A trecut o luna de la inceputul anului. Se spune ca de multe ori oamenii uita de obiectivele lor dupa 30 de zile. Mai stii ce ti-ai propus anul acesta? Sigur ca stii, ce intrebare. Eu ti-as propune sa ascuti fierastraul.
____________________________________________________________

La un moment dat omul nostru vazand ca n-are spor s-a hotarat sa mearga totusi sa isi ascuta fierastraul. Si a mers la magazinul de fierastraie, doar ca acolo vanzatorul i-a spus ca daca vrea sa aiba si mai mult spor, sa nu il mai ascuta, ci sa isi ia o drujba.
- E ceva nou, costa mai mult, dar timpul in care ajungi la rezultate  e mult, mult mai mic.
Si taietorul de lemne, convins , a luat drujba si a plecat repede sa termine ce avea de facut in padure. La numai doua zile insa se intoarse la magazin. Era transpirat, nervos, frustrat:
– Mi-ai promis ca o sa pot taia mai multi copaci si mult mai repede. Tai de doua zile cu drujba asta si inca n-am reusit sa dobor nici macar un copac.
Omul de la magazinul de fierastraie lua drujba, se uita la ea, se uita la lant si nu vazu nimic defect. Trase de snurul de pornire si drujba:  “B-b-b-b-r-r-r-r-r-r-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-m-m-m-m-m-m!” scoase ceva fum si porni.
La care taietorul:
– Dar ce-i cu zgomotul asta?
____________________________________________________________

Si uite de la bancul asta am tras eu concluzia – pentru abilitati noi e nevoie de cunostinte noi. E nevoie de o practica noua.  Si s-ar putea sa fie nevoie de un model nou care sa te ajute sa asimilezi mai repede exact ceea ca vrei sa inveti. Fara deranj nu se poate realiza nimic!
Poate ar fi timpul sa iti iei cateva momente de pauza si sa reevaluezi situatia. Unde esti? Si unde vrei sa ajungi?
Si mai important – ceea ce faci te duce la ceea ce iti doresti? ce obiceiuri noi ar trebui sa adopti ca sa ajungi mai repede acolo unde iti doresti?
Chiar asa: ce abilitati noi trebuie sa iti dezvolti? Eu acum invat sa dau mai departe. Sa dau mai departe ce am invatat si sa nu treaca o zi fara sa aleg sa devin mai bun.
Pentru inceput:


- Ascute fierastraul! Re-evalueaza-ti obiectivele si rezerva-ti timp sa vezi din nou unde esti si unde vrei sa ajungi.
Si pe urma urmeaza intrebarile:
– Esti tot pe drumul care te duce la indeplinirea obiectivelor tale?
– Ce abilitati noi ar trebui sa iti dezvolti?
– Ce exercitiu nou in comportamentul tau este necesar?
- Cine are deja abilitatile astea si cum ai putea sa inveti de la el?
- Cum ai putea sa modelezi la tine, ce gandeste si ce face?
- Care e primul lucru pe care e necesar sa il faci ACUM ca sa iti creezi abilitatea respectiva?
Alege sa devii mai bun!



8 comentarii:

  1. Off, Catalin, esti un baiat prea destept pentru astfel de emisiuni groaznice cum este ''Mireasa...'' Imi pare rau ca ai ales sa participi din nou la un astfel de show. Acum, in acest show se cauta mistocareala, cearta, tupeul, jignirile si caterinca ieftina. Caracterele oamenilor care aleg acum sa participe intr-un astfel de show,sunt...urate,deplorabile,se aleg oameni care n-au respect fata de nimeni, nu mai este show-ul la care ai participat tu acum 5 ani...nu mai urmaresc aceasta emisiune, e jalnica, sper sa nu regreti,dar parerea mea e ca ce ai lasat in urma, trebuia lasat in urma, nici prezentatoarea nu mai e cum era, manipuleaza majoritatea concurentilor, ii ia la misto si le inchide gura imediat, cum face si cu tine, le pune cuvinte in gura si ii provoaca sa se certe...am inteles ca ia ''parnos'' mult si ea face jocurile acolo, ca nu degeaba, desi esti psiholog, sper sa rezisti psihic la atata bataie de joc cata exista acum in aceasta emisiune lamentabila care nu promoveaza decat scandalul si ura. P.S.: Ai sa vezi cum repeta prezentatoarea obsesiv:''publicul isi voteaza favoritii, pubilcul decide...sunte
    m o emisiune despre iubire si casatorie, cu asta ne ocupam.'' Aiurea!!!! Nimic nu este transparent, alesii sunt alesi doar de ei in primele locuri, vor doar sa pacaleasca pe fraierii care mai privesc la emisiunea lor de rahat ca ei sunt de fapt cei care voteaza concurentii si ii aleg, sa se simta importanti, ca ei decid, ca fac parte din show, trebuie sa fii naiv rau de tot sa mai crezi ca asta e adevarat! E o facatura ordinara. Succes! :) Mai vorbim. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

      Ștergere
    2. Ce mult timp a trecut de cand am scris acest comentariu.
      Parerea mea ramane aceeasi, nu avea rost sa reintri acolo, emisiunea s-a degradat mult...eu nu mai urmaresc emisiunea ma inspaimanta ce aud acolo, manipularea oamenilor...in fine, noi am fost prieteni o perioada pe facebook, pana cand m-ai enervat si te-am sters.
      Totusi, inca raman la ideea ca esti un tip foarte misto, erai misto in primul sezon, ai fost misto si acum...iti dai seama cum o sa fii pe la 35 de ani? Irezistibil! :))
      Important e sa-ti pastrezi umorul, doar oamenii inteligenti poseda aceasta calitate, iar tu ai foarte multa inteligenta, deci si umor.
      Te imbratisez, Ioana Dumitru.

      Ștergere
    3. Multumesc! Si eu te imbratisez!

      Sarut mana!

      Ștergere
  2. Catalin-Bond

    Cataline, Cataline,
    Tu ai vorbele la tine !
    Citesti oamenii ca-n carti
    Si le zici bine la toti !
    Mai sunt unii, mai ciudati
    In cuvinte-mpiedicati,
    Cu scoala au fost certati
    Si in viata aruncati...
    Lenesi, snobi, luati de val
    In trai superficial,
    In lumea lor, neciopliti
    Ei se simt descoperiti
    Numai daca-i bagi in seama
    Nici nu stiE cum ii cheama !
    Tu-ti ridici fruntea, senin,
    Tu esti Bondul Catalin !
    Sa zambesti l-ai tai amici,
    Ia, priveste-ne aici !
    Iti trimitem un "feedback" :
    Cainii latra, ursii trec... ;)
    (Cami-28 aprilie 2016)

    RăspundețiȘtergere
  3. Catalin, nu ești singur. Foarte mulți avem relații disfuncționale cu părinții. Înțeleg perfect abordarea ta în relație cu mama. Și la mine e la fel. Nu-si da seama că egoismul ei incomensurabil face ca relația dintre noi să nu funcționeze. Ca si la tine expresia iubirii ei e ca ...mă rog, la mine e puțin mai violenta, imi spune că trebuie să-și mulțumesc ca nu m-a avortat. Da, defilează cu asta și nu înțelege de ce nu mă deschid în fața ei. Eu sunt aia rea. Nu ea ca nu recunoaște bătăile bestiale din copilărie, atunci "se batea" copilul pt a-l educa. Nu-si da seama că totul se poate relua atât de ușor. Eu o aștept din copilărie la jumătatea podului. Știu că n-o să vină niciodată, chiar dacă i-am propus, dar eu sunt acolo.

    RăspundețiȘtergere

Cate sedinte sunt necesare pentru a indeparta un tatuaj?

CATE SEDINTE SUNT NECESARE PENTRU A INDEPARTA UN TATUAJ? Publicat de 23 iunie 2020 de  catalinmovileanu Salutare, Dupa pret, prima intrebare...