joi, 14 iulie 2011

Teoria celor 5 maimute


Într-o cuşcă se află 5 maimuţe. În mijlocul cuştii se pune o scară, iar deasupra atârrnă câteva banane. Fiecare maimuţă, atunci când încearcă să urce pe scară, pentru a lua banane, este stropită de afară cu un furtun cu apă rece. Pentru fiecare maimuţă se procedează în acelaşi fel. După un timp, câte una dintre maimuţe doreşte să-şi mai încerce o dată norocul, dar este oprită de celelalte.
Se scoate afară una dintre maimuţe iar în locul ei se aduce o altă maimuţă. Primul lucru pe care-l face nou-venita este să pună mâna pe banane. Dar celelate maimuţe nu-i dau voie şi o bat.
Este scoasă încă o maimuţă din cuşcă şi înlocuită cu alta nouă. Şi aceasta încearcă să ajungă la banane, dar este agresată de prima maimuţă înlocuită. Încă o maimuţă (a treia) este scoasă afară şi-i ia locul o altă maimuţă, care procedeaza la fel şi are parte de acelaşi tratament.
Două din cele 3 maimuţe nou venite nu-şi dau seama de ce a fost bătută ultima sosită.
În final sunt înlocuite şi cele două maimuţe rămase din prima „tranşă”. Chiar dacă deasupra capului lor sunt atârnate banane, niciuna dintre ele nu mai are curajul să urce pe scară pentru a ajunge la banane. De ce? Pentru că asta este regula cuştii şi nimeni nu o poate schimba.

De-a lungul timpului facem lucruri, la care nu ne gandim de ce le facem. Daca am intreba pe cineva de ce face ceva, am primi raspunsul pentru ca asa se face, nimic concludent.

Ma refer aici la o multime din ritualuri, traditii si asa mai departe. Ma uitam la o faza pe youtube cu niste localnici din provincie, care erau intrebati de catre un reporter, care este diferenta intre craciun si pasti.

Nu stiau diferenta religioasa, insa stiau ce se mananca si ca un post este mai lung si unul mai scurt.

Desi nu suntem constienti, facem o multime de lucruri doar pentru ca asa se face. Nu stim de ce se face, nu ne apartine decizia, nici nu ne gandim sa schimbam ceva, pur si simplu facem.

Am o gramada de exemple, pe care ne lovim cu totii in viata, insa nu le voi insira, pentru a nu intra in polemici.
Da, polemici cu tine cititorule, pentru ca este posibil ca sa nu fii de acord, ca este o prostie ceea ce faci de mult timp, insa o faci pentru ca asa se face.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cate sedinte sunt necesare pentru a indeparta un tatuaj?

CATE SEDINTE SUNT NECESARE PENTRU A INDEPARTA UN TATUAJ? Publicat de 23 iunie 2020 de  catalinmovileanu Salutare, Dupa pret, prima intrebare...