vineri, 9 mai 2014

American Dream - Dantura

Am mers in multe santiere, insa nu am intalnit persoana care aiba un dinte lipsa.
Vorbim aici si despre mexicanii salahori. Vorbim despre preturi de cel putin cinci ori mai mari ca in Romania la serviciile dentare. Cea mai ieftina plomba in New York este 90$ (Queens), iar in Manhattan este 250$.

Educatia face diferenta intre cei care traiesc in SUA si romani. Unii dintre romani nu constientizeaza, se pare, cat de importanta este dantura. Dantura este ca o carte de vizita a celui care o poseda. Studiile arata ca ne aflam la coada Europei in ceea ce priveste igiena orala.
In mediul rural se consuma in medie o pasta de dinti pe an. Igiena orala se rezuma doar la periaj si o periuta de dinti este folosita ani de zile. Am auzit de multe ori invocat motivul pentru zambetul nesanatos lipsa banilor. Insa au prioritate: PC-uri, telefoane, haine, tigari, distractii, arogante, etc.

DINTII NU!!!

Unii dintre copiii vecinilor mei au dintii cariati sau lipsa. In schimb mananca zilnic de la Fast-Food si au Smart Phone.

Aproximativ 80 la sută dintre români au probleme dentare, apariţia cariilor fiind cea mai frecventă afecţiune, în timp ce 70 la sută dintre europenii interogaţi au declarat că sunt mulţumiţi de starea sănătăţii lor dentare, se arată într-un comunicat remis, joi, agenţiei MEDIAFAX.
"O igienă orală bună este esenţială pentru calitatea vieţii şi pentru un corp sănătos. Rezultatele acestui studiu confirmă cercetările anterioare şi demonstrează existenţa unor diferenţe semnificative în ceea ce priveşte obiceiurile şi nivelul de cunoştinţe despre normele de igienă orală ale persoanelor intervievate. Tratamentele bolilor cavităţii bucale sunt costisitoare, dar netratarea acestora creşte riscul asociat diabetului, bolilor cardiovasculare sau cancerului", a declarat prof. Kenneth Eaton, preşedintele Platformei Europene pentru o Igienă Orală mai Bună.
În România, conform unui studiu elaborat de Ipsos Marketing, igiena dentară se rezumă, în cea mai mare parte, la spălatul pe dinţi.
Statisticile (un studiu desfăşurat în mai 2012 în România pe un eşantion reprezentativ de 500 de persoane, bărbaţi şi femei, cu vârste între 18 şi 65 de ani) arată că românii au, în general, o stare de sănătate orală precară. 80% dintre români au probleme dentare, cariile fiind cea mai frecventă afecţiune. Rezultatele celui mai nou studiu privind sănătatea orală la copii, derulat de Zâmbeşte România în anul 2013 în şcoli, arată că 75% din copiii de până în 13 ani au carii pe dinţii temporari. 4 din 10 copii au carii pe dintâii definitivi în timp ce aproape 90% din acestea sunt netratate.
Conform rezultatelor, 4 din 10 copii de până în 13 ani au deja carii pe dinţii definitivi, fapt îngrijorător dat fiind că unii dinţi definitivi încep să apară foarte devreme, la vârsta de 6 ani. În plus, 88% din dinţii permanenţi afectaţi ai copiilor sunt afectaţi de carii care sunt neglijate şi nu sunt tratate, ceea ce afectează încă de timpuriu starea generală a danturii. Incidenţa ridicată a cariilor atât în cazul dinţilor temporari, cât şi al celor definitivi, arată lipsa unui comportament de prevenţie şi nevoia de educare cu privire la regulile esenţiale pentru o igienă orală corectă. De asemenea, nivelul ridicat de carii netratate din ambele tipuri de dinţi indică necunoaşterea consecinţelor pe care le poate avea absenţa tratamentului asupra stării generale de sănătate. Totodată, studiul arată că 38% dintre copii au placă dentară microbiană semnificativă, fapt ce semnalizează o stare precară de igienă orală. Placa dentară favorizează apariţia cariilor şi problemelor gingivale şi este un indicator pentru faptul că cei mici nu au o igienă orală corespunzătoare. „Profilul stării de sănătate orală al şcolarilor, evaluat în cadrul studiului, arată că leziunile carioase şi anomaliile dento-maxilare rămân în continuare o problemă majoră de sănătate publică. Pe lângă acestea, studiul arată că igiena orală a copiilor este neadecvată”, a declarat, în context, conferenţiar universitar doctor Adina Dumitrache, şef al Disciplinei de Sănătate orală şi Ştiinţe comportamentale, Facultatea de  Medicină Dentară, UMF  "Carol Davila", Bucureşti.

Cel mai recent studiu de piaţă arată că, şi în 2013, românii au folosit în medie, pe tot parcursul anului, puţin peste 1 tub de pastă de dinţi, ţara noastră situându-se în continuare la o distanţă mare faţă de media europeană. Totuşi, în anul 2013, consumul mediu de pastă de dinţi la nivel naţional a înregistrat o creştere uşoară - influenţată de faptul că în mediul rural consumul de pastă de dinţi aproape s-a dublat, în timp ce în mediul urban, acesta a scăzut uşor. Astfel, s-a calculat că acum populaţia rurală foloseşte 1 tub de pastă de dinţi la 3 ani în loc de 6 ani, însă la nivel urban, consumul a coborât la numai 1 tub şi jumătate pe an în 2013, faţă de 2 tuburi în 2012. La ţară o periuţă de dinţi se foloseşte până la zece ani! De asemenea, studiile de piaţă arată că la nivel naţional se foloseşte în medie, aceeaşi periuţă de dinţi timp de 2 ani. În mediul rural, oamenii îşi schimbă periuţa de dinţi o dată la 10 ani. La nivel urban, populaţia foloseşte acum aceeaşi periuţă de dinţi timp de 2 ani, mai mult decât anul trecut, când o aruncau după 1,5 ani. În comparaţie cu datele de la nivel european, 77% dintre germani îşi schimbă periuţa cel puţin o dată la 3 luni. Aceste rezultate indică în continuare o igienă orală precară a populaţiei şi apar în contextul în care românii susţin că respectă regulile elementare de igienă dentară, declarând că totuşi îşi periază dinţii de două ori pe zi.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cate sedinte sunt necesare pentru a indeparta un tatuaj?

CATE SEDINTE SUNT NECESARE PENTRU A INDEPARTA UN TATUAJ? Publicat de 23 iunie 2020 de  catalinmovileanu Salutare, Dupa pret, prima intrebare...