vineri, 23 ianuarie 2015

Educatia

Tot auzim la tot pasul despre educatie si importanta ei. Insa termenul de educatie este unul foarte complex. Cum vad eu lucrurile in ceea ce priveste acest substrantiv:

Cu totii primim o educatie, buna sau proasta. Cine decide de gen este? Societatea.

Si cum normalitatea este subiectiva, ea este definita de majoritate. Ex.: Intr-un spital de nebuni, cel mai putin nebun, va fi perceput ca sanatos.

Daca marea majoritate injura, injuri si tu pentru ca o percepi ca pe o normalitate. Mai ales in cazul in care tu nu ai un etalon clar. Cum se intampla in cazul copiilor si a adolescentilor care iau ca model ceea ce vad in jurul lor ca pe o normalitate. Aceasta normalitate. prin exercitiu devine parte din fiecare individ, fiind foarte greu de schimbat in viitor. Schimbarea sau slefuirea unei persoane necesita timp, exercitiu, resurse si vointa. Ex.: Tu te-ai ingrasat in timp, nu poti sa slabesti peste noapte si fara efort.

Este cunoscut faptul ca atunci cand esti copil, te formezi ca individ. De aceea adultii au obligatia de a forma si proteja copiii/adolescentii pentru a se adapta societatii/vietii. (Despre cea mai grea meserie, cea de parinte, intr-o postare viitoare)

Odata ce noi nu cunoastem nimic despre lumea inconjuratoare, incepem s-o descoperim de-a lungul timpului asa cum ni se ofera posibilitatea. Aceasta cunoastere devine un model pe care tindem sa-l perpetuam intr-un fel sau altul, la randul nostru.

Societatile civilizate au venit cu tot felul de reguli care au avut ca scop sa armonizeze indivizii din acele societati. Societatile sunt diferite si odata cu asta si regulile sunt difrite, insa exista si reguli comune indiferent de societate. Educatia inseamna bun simt, deci regulile comune sunt cele de bun simt. Manierele sunt date de comportamentul unui individ in societate. Acestea au ca scop sa traseze reguli de bun simt si odata cu asta sa armonizeze traiul indivizilor dintr-o societate. Cu cat o societate are reguli pentru orice, cu atat acea societate functioneaza mai bine pentru ca nu lasa loc haosului prin interpretarile subiective ale fiecarui individ. Nerespectarea acestor reguli duc la sanctionari de tot felul. Aceste sanctionari sunt foarte importante pentru ca au rolul de a educa individul sa respecte regulile. Cand nu exista teama de sanctiune, atunci fiecare individ face ce vrea pentru ca, considera ca asa e normal si indreptatit. Cand fiecare face ce vrea sunt sanse ca ceilalti indivizi sa fie deranjati/lezati.  De fapt asta inseamna o buna educatie si civilizatie, sa nu ii deranjezi/lezezi pe ceilalti, chiar daca asta inseamna sa-ti infranezi actiunile care tie iti aduc diverse satisfactii.
Democratia a fost inteleasa gresit! Ea nu inseamna ca fiecare sa faca ce vrea, dimpotriva, ea are ca scop ca un individ sa aiba drepturi.

Deci o educatie buna inseamna bun simt. Bunul simt atrage un consum mai mare de energie si resurse. Insa acest bun simt aduce armonie intre indivizi si prin urmare mai devreme sau mai tarziu mai multe avantaje: energia pare inepuizabila prin satisfactia intelegerii cu ceilalti semeni; indivizii sunt mai putin stresati si viata este perceputa mai usora si frumoasa.
Faptul ca nu cunosti regulile sau ca nu iti pasa de cei din jurul tau, nu face decat sa te limiteze. Anturajul tau si cunostintele tale nu pot fi decat de acelasi nivel cu al tau. Ceea ce duce de multe ori la posibilitati limitate de evolutie de orice fel pentru tine si automat pentru urmasii tai. Este cunoscut faptul ca atunci cand ai cat mai multe cunostinte, atat de multe sanse ai sa apara noi oportunitati. Cu cat cunostintele tale sunt mai calitative, cu atat oportunitatile sunt mai calitative. O persoana care este educata (cu mult bun simt) este agreata de mai multi oameni decat una prost crescuta. Deci viata ta sociala este definita de cat de mult bun simt ai. Daca dupa ce te-ai simtit bine la o petrecere, nu ai mai fost invitat si cu alte ocazii, pune-ti niste seme de intrebare!
Educatia este un ansamblu intreg ceea ce vizeaza bunul simt pe toate planurile: comportamental, vestimentar etc.. Un om educat, doar asa stie sa fie, educat. El este educat in orice imprejurare, chiar si atunci cand este el singur.

Va continua...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cate sedinte sunt necesare pentru a indeparta un tatuaj?

CATE SEDINTE SUNT NECESARE PENTRU A INDEPARTA UN TATUAJ? Publicat de 23 iunie 2020 de  catalinmovileanu Salutare, Dupa pret, prima intrebare...