sâmbătă, 20 iunie 2015

A avea sau a fi?

Este ultimul an cand am prefixul varstei cu doi. Odata cu prefixul trei in ceea ce priveste varsta mea, mi se pare ca intri intr-o alta dimensiune a vietii. O dimensiune care arata cum ti-ai gestionat viata pana atunci. Insa, din fericire, mai am un an pana sa schimb prefixul. Viata este o minune si lucrurile pot evolua constructiv intr-o clipa, dapai intr-un an!

In ultimii ani am pus accent pe dezvoltarea mea personala. Mi-am dorit sa fiu mai bun cu fiecare zi care trece. Imi doresc sa evoluez in bine si poate intr-o zi voi fi in stare sa fac saltul pe verticala.

Oamenii pot fi impartiti in doua tabere:

O tabara definita de verbul "a avea" si o alta tabara definita de verbul "a fi".

Cred ca membrii din prima tabara sunt mult mai numerosi. Este mai masurabil sa acumulezi avere. Este mai usor sa fii concentrat pe exterior si pe ce detin cei din jurul tau. Cei din aceasta tabara pun mult accent pe ce detin oamenii. Ii eticheteaza  pe cei din jur dupa ce masina au, cate case si ce obiecte de valoare mai detin. Sunt impresionati de chestiunile materiale si isi aleg prietenii dupa ceea ce detin. Cei definiti de acest verb, doresc sa epateze cu "bogatia" lor. Fiecare doreste sa impresioneze dupa cum poate. Cei cu "a avea" pun in lumina reflectoarelor ce detine o persoana si nu cum este ea. De aceea pentru un "a avea" nici nu conteaza cum a facut acele lucruri, ci doar ca le are. Daca cineva nu detine material, acesta nu prezinta interes si odata cu asta, nu merita nici respectul celui cu "a avea".
Cei definiti cu "a avea" sunt mult mai pragmatici ca cei cu "a fi". Realitatea cruda le-a intarit convingerea ca doar acumularile iti aduc o viata implinita si usoara. Aceste persoane pun stomacul pe primul loc, de aceea nu isi prea investesc timpul in evolutia spirituala.  Cum sa nu-ti pui stomacul pe primul loc cand trebuie sa mananci de trei ori pe zi?

Cei din tabara a 2-a, in minoritate fata de cei din prima tabara, pun accent pe persoana si pe calitatile ei. Nu sunt impresionati de material si nici nu fac un scop din a detine cati mai multi bani. Ei sunt intr-o lupta continua cu ei insisi pentru a deveni mai buni si de aceea isi monitorizeaza fiecare actiune si cuvant. Isi aleg prietenii dupa calitatea lor ca oameni si nu dupa ceea ce detin. o persoana definita de verbul "a fi", este procupata sa fie onorabila si de calitate. Cele doua verbe intra intr-o anumita opozitie.Un om de cultura, niciodata nu isi va cumpara un bolid. Intra in conflict cu el insusi si cu valorile sale. In alta ordine de idei, nici nu va avea suma necesara pentru a-l cumpara. De ce? Pentru ca nu are timp...

Nu ma consider norocos in ceea ce priveste dragostea si cariera. Alegerile pe care le-am facut si imprejurarile, m-au adus la varsta de 29 de ani, singur si liber profesionist. In cautarea drumului vietii,  odata un plan neconcretizat, vin si pun bazele unui alt proiect. Nu ma las!

Puterea si reusita, sta doar in noi. Daca tu nu lupti, nimeni nu va lupta pentru tine! Lamentarile, starile de tristete si alte trairi de acest gen, sunt distructive si te auto limiteaza.

Am reflectat si am ajuns la concluzia ca nu regret nimic din experientele si alegerile facute in viata mea. Nu am simtit ca am pierdut vreun tren al vietii; si chiar daca nu existe alegeri perfecte, le-as face la fel! Mi-am trait viata in felul meu!

Imi doresc sa aflu pe pielea mea, daca in vremurile acestea, poti reusi onorabil (definit de valori si principii sanatoase)! Fara compromisuri!

Dar daca este sa ma consider norocos cu adevarat in ceva, ma consider in oamenii minunati pe care i-am intalnit in viata mea. Aceste persoane splendide m-au ajutat sa ajung unde sunt astazi. Pana acum am avut o viata superba si plina de fericire. Am ajuns sa ma bucur si de faptul ca un om se trezeste cu noaptea in cap pentru a conduce un tren (metrou) pentru ca eu sa ajung intr-o locatie sau alta. Le multumesc celor care mi-au fost aproape neconditionat si sper ca in viata asta sa ma recompensez, la un moment dat.

Asadar, acum, in prag de 29 de ani, am ajuns la concluzia ca cel mai important este sa fii sanatos! Avem nemultumiri de tot felul, insa ar trebui sa ne oprim o clipa si sa realizam ca cel mai important este ca noi si cei apropiati noua, sunt sanatosi!

Sanatate si la multi ani!

Un comentariu:

Cate sedinte sunt necesare pentru a indeparta un tatuaj?

CATE SEDINTE SUNT NECESARE PENTRU A INDEPARTA UN TATUAJ? Publicat de 23 iunie 2020 de  catalinmovileanu Salutare, Dupa pret, prima intrebare...