joi, 14 iulie 2011

BACalaureat 2011

Dragi prieteni,

fenomenul Bac-ului de anul acesta a fost unu de mare insemnatate pentru noi toti. Desi poate am sustinut acest examen acum multi ani, conteaza pentru ca arata ca tara noastre incepe sa se indrepte spre zari necunoscute. Aceste zari din punctul meu de vedere fiind zarile normale, zarile constructive, zarile cu adevarata insemnatate pentru viitorul acestei tari.

S-a tot discutat fenomenul din acest an, in intreaga presa internationala. La noi s-a discutat pentru cine este responsabil pentru acest fenomen. Este foarte simplu dupa parerea mea, suntem fiecare dintre noi, in frunte cu sistemul. Pentru ca an de an, cand se ajungea la BAC, era super simplu, cheta si ne orientam in sala, ce si cum. Insa asta nu era bine, pentru ca nu mai exista nici un fel de mobilizare. Generatii treceau de examenul maturitatii, fara sa ramana cu ceva. Ceea ce duce la o calitate a individului in sine, mai scazuta. Ceea ce face ca acel individ cand se angajaeaza pe un post sa aduca postul la nivelul lui si nu sa se ridice la nivelul postului.

Spun ca sistemul este in principal vinovat, prin salariile mici ale profesorilor. Cand iti este foame, te orientezi sa mananci ceva. Cand iti este foame, mananci orice, doar sa-ti potolesti foamea. Dar daca tot nu mananci, intervine instinctul de conservare si clar nu mai gandesti limpede si moralitatea scade vertiginos si iti urmaresti doar scopul de a supravietui.

De cand este democratie, legea invatamantului a fost foarte inconsecventa. In fiecare an se mai schimba ceva, ba mai mult, lucruri fundamentale se schimbau de mai multe ori intr-un an. Fiecare ministru a schimbat cate ceva, dupa propria lui viziune. Toate aceste lucruri au dus la o debusolare in masa, nici profesori nu mai stiau exact ce programa au. Insa cu siguranta de la an la an, se mai scotea ceva materie. Nu cumba ca mititei elevei sa fie prea aglomerati si sa nu mai aibe timp sa se joace pe calculator. Spun ca fiecare dintre noi am gresit, pentru ca ne-a placut sa furam si sa muncim mai putin. Ne-a placut sa ne cumparam gadgeturi, pentru a putea copia mai bine. Parintii, in vremurile de tranzitie, si-au plecat mai putin auzul si privirea catre odrasle, ocupati cu obtinerea painii zilnice!

Cine sufera din toat acest ansamblu defectuos? In primul rand elevul si imediat dupa aceea, noi toti. De aceea avem serviciile cele mai slabe, educatia adevarata a devenit un lux, oameni cu bun simt sunt din ce in ce mai rari. Nu mai vorbim de lucrurile esentiale pentru un individ pe aceasta lume. Paradoxul: fiecare generatie care se naste, genetic este mai inteligenta ca cea din urma.

Sanatate si virtute!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cate sedinte sunt necesare pentru a indeparta un tatuaj?

CATE SEDINTE SUNT NECESARE PENTRU A INDEPARTA UN TATUAJ? Publicat de 23 iunie 2020 de  catalinmovileanu Salutare, Dupa pret, prima intrebare...