marți, 17 februarie 2015

Autoeducatia

Se spune ca parintele te educa pana la 18 ani, dupa aceea te mai educi si singur. Insa de fapt poti sa te autoeduci de la orice varsta.
Cea mai accesibila forma de autoeducare, in orice mediu te-ai afla, este sa citesti. Prin urmare poti invata cum sa devii mai bun si pe camp daca ai vointa.
Cartile sunt cele care deschid minti. De aceea in diverse regimuri politice ele erau arse sau interzisi diversi autori.
Bineinteles ca nu este de ajuns sa citim orice si sa luam informatiile date de bune. Ele trebuiesc atent selectate si trecute prin filtrul personal. Cititul trebuie sa fie in camaraderie cu o automonitorizare continua. Cu vointa si exercitiu, orice este posibil!
Cum corpul are nevoie de hrana, asa si mintea (neuronul) are nevoie de hrana.
 Doar douazeci de minute de lectura pe zi face minuni! Scapi de senzatia de plafonare si functionezi mai bine. Cititul combate stari de tristete si singuratate! Este recomandabil cand nu mai activezi in campul muncii, sa-ti focalizezi atentia pe studiul unor discipline noi si de interes pentru tine.

O carte buna ajuta la o viata mai fericita!

Autoeducatia inseamna a te dezvolta personal. In zilele noastre exista tot felul de posibilitati pentru a te dezvolta personal. A te dezvolta personal inseamna sa te cunosti mai bine si odata cu asta sa-ti imbunatatesti calitatea vietii. Nu vreau sa descurajez, insa ar fi ideal ca toata viata sa ne analizam si sa lucram cu noi pentru a fi mai buni. Vom ramane surprinsi cate lucruri nu stiam despre noi si ce talente ies la suprafata pe parcursul explorari unor practici noi.
Doar cunoscandu-te mai bine, poti sa realizezi ce se intampla cu tine, de ce reactionezi intr-un anumit fel in diverse situatii si unde ar trebui sa mai lucrezi cu tine. Exista si specialisti care s-au format pentru a-i ajuta pe cei care doresc sa se cunoasca mai bine in diverse sfere de activitate.
Exista aplicatii (Scribd) pe diversele dispozitive (telefon, tableta, laptop) unde ai acces gratuit la foarte multe carti (in format digital), inclusiv la cele de bune maniere si de psihologie practica. Va recomand sa petreceti maximum 2h/zi cu ochii pe aceste gadgeturi.  Cele mai ok pentru ochi ramanand tot cartile clasice (cele tiparite). Mai exista un dispozitiv, Kindle eBook care are ca scop sa redea carti in format electronic  ca si cum ar fi tiparita (fiind mai odihnitor cititul pentru ochi).

Autoeducatia inseamna sa iti doresti sa evoluezi pe toate planurile lucrand cu tine.

Principalele trei carti care mi-au schimbat viata:

1. "Codul bunelor maniere astazi", de Aurelia Marinescu o lectie de viata pentru fiecare dintre noi.
2."Profetiile de la Celestine", de James Redfield care mi-a oferit raspunsuri la intrebari de genul: Care este scopul meu pe aceasta lume?
3. "Puterea Gandului" de Swami Sivananda care m-a ajutat sa constientizez cat de importante sunt gandurile si cum ele ne patroneaza viata si implicit fericirea.

Urmeaza: Educatie partea a II-a

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cate sedinte sunt necesare pentru a indeparta un tatuaj?

CATE SEDINTE SUNT NECESARE PENTRU A INDEPARTA UN TATUAJ? Publicat de 23 iunie 2020 de  catalinmovileanu Salutare, Dupa pret, prima intrebare...