sâmbătă, 21 februarie 2015

Maniere I

Educatie partea a IV-a

Cum va impartaseam parerea mea, in prima parte (http://catalinmovileanu.blogspot.ro/2015/01/educatia.html), fiecare societate are la baza omul. Cu cat o societate are mai bine implementate legile si regulile, cu atat acea societate este mai civilizata. Totodata nerespectarea lor duce la pedepsire. Asadar individul se spune regulilor, iar acele reguli sunt universal valabile pentru toti indivizii din acea societate. Sunt de parere ca Romania a ajuns la un nivel in care cetatenii pot fi educati pe repede inainte doar cu ajutorul pedepselor. Legislatia romana lasa multe interpretari, nu exista reguli pentru orice, lasand fiecare cetatean sa interpreteze, ceea ce duce spre lipsa de sens. Acolo unde exista pedepse clare, ele nu se aplica sau se fac diferente. Toate acestea duc la haosul din ziua de astazi.
Este adevarat ca uniformizarea cu reguli clare si pedepse aplicate, duce la robotizarea acelei societati. Insa observam ca acele societati functioneaza mai bine si indivizii zambesc mai mult ca cei din Romania, pentru ca fiecare stie regulile si le respecta. Asta inseamna civilizatie! Orice atitudine de jonglare a regulilor (stai ca eu sunt mai destept, ceilalti sunt fraieri) inseamna proasta crestere. Intr-o societate civilizata acestia sunt taxati si pusi cu botul pe labe mai devreme sau mai tarziu.

Prin urmare destinul este influentat de catre comportament. Asadar s-a creat ceva de-a dreptul genial: un cod de comportament. Bazele lui au fost puse de catre francezi si englezi. La inceputuri aceste norme de comportament erau obligatorii intre nobili, iar cand cineva incalca si cea mai mica regula, era etichetat ca prost crescut si taxat. De-a lungul timpului ele s-au adaptat vremurilor si culturilor din fiecare societate. Codul de bune maniere, chiar daca este abordat din privinta englezului sau francezului, el are acelasi mesaj: o persoana civilizata, care se respecta, are bun simt.

Fiecare regula de comportament are logica si vine sa umple anumite nevoi ca oamenii sa traieasca in armonie. Odata cunoscute aceste regulile de buna purtare, sunt automat sesizate daca ele lipsesc sau exista in comportamentul cuiva. Si uite asa se face o triere. Daca cineva nu cunoaste regulile elementare de comportament nu va avea cum sa fie prieten cu cineva care le cunoaste. Cum si prost-crescutii vor avea prieteni doar prost-crescuti (de aici si vorba: "Spune-mi cu cine esti prieten ca sa-ti spun cine esti!").

Scoala este foarte importanta in formarea indivizilor dintr-o societate. Sunt de parere ca un curs de maniere este mai vital ca alte discipline care se predau astazi in scoala romaneasca. Insa presupun ca interesele sunt altele si de aceea exista cursuri de generatii in scoala romaneasca care le imprima in minte copiilor, cum sa nu gandeasca liber. De aici si generatii intregi de oameni indoctrinati in stare sa ucida pentru convingerile lor (unii chiar au facut-o).



Daca nu cunosti codul bunelor maniere, niciodata nu este prea tarziu (mai bine mai tarziu decat niciodata). Important este sa doresti sa le cunosti. Creierul nostru este atat de ingenios incat se poate reprograma. Important este sa citesti regulile, sa le deduci logica si sa le exersezi. In timp vor face parte din comportamentul tau. Vei fi privit cu alti ochi si odata cu asta te vei simti altfel.
In timp ce le citesti, vei afla ca unele reguli le respectai in mod natural, iar de altele habar nu aveai. Este bine ca dupa un timp sa recitesti regulile pentru a le fixa mai bine in minte regulile pe care le exersezi mai rar in viata de zi cu zi. Un comportament respectos iti aduce respectul celorlalti (respectul atrage respect). Aprecierea celor din jur iti aduce oportunitati. Oportunitatile iti aduc sansa sa ai parte de experiente placute (job-uri, parteneriate, inviatii etc.). Experientele placute dau calitate vietii tale. In concluzie: ai doar de castigat printr-un comportament respectuos!

Va urma...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cate sedinte sunt necesare pentru a indeparta un tatuaj?

CATE SEDINTE SUNT NECESARE PENTRU A INDEPARTA UN TATUAJ? Publicat de 23 iunie 2020 de  catalinmovileanu Salutare, Dupa pret, prima intrebare...