joi, 10 decembrie 2015

Valorile - Alege sa devii mai bun~

Daca intrebi pe cineva "cine este el", il blochezi. Desi este vorba exclusiv despre el. Cine ar putea sa stie mai bine ca el, "cine este"? Totusi intampinam o problema cand suntem intrebati "Cine suntem?".
Cei care se blocheaza pentru cateva momente, incep sa iti spuna despre profesia lor sau ce hobby-uri au. Asta oare ne defineste cu adevarat?

Oare ce inseamna cu adevarat sa aflam cine suntem? Ce ne defineste? Care este scopul nostru?

Sunt de parere ca valorile ne definesc. Viata cruda si instinctul de supravietuire, uneori ne fac sa uitam de aceste valori, ca intr-un final doar ele sa conteze!

Atunci cand ai principii si valori sanatoase, viata este mult mai usoara pentru ca ele te scot din incertitudinea cotidiana. Orice situatie ai intampina, tu stii ce alegere sa faci! Cu cat valorile si principiile tale sunt bine inradacinate, cu atat tentatia este mai slaba.

Nu stiu cat timp alocam in viata unor chestiuni atat de importante, care ne definesc viata. Suntem prea ocupati sa ne ocupam de ceea ce este important.
La final de an, ne uitam in urma si evaluam realizarile. In acest final de an, ar trebui sa aruncam o privire si asupra valorilor personale pe care le avem. Sa alocam putin timp pentru o introspectie sincera.
____________________________________________________________________________
Cat rau fac animalele oamenilor si naturii si cat de mult rau fac oamenii animalelor si naturii?

Vom fi cu adevarat evoluati cand nu vom mai construi gradini zoologice pentru amuzamentul nostu in detrimentul suferintei animalelor.
Vom fi cu adevarat evoluati cand vom privi planeta ca pe casa noastra, de care trebuie sa avem grija pentru mostenitorii nostri.
Vom fi cu adevarat evoluati cand vom trata orice seaman ca pe cineva drag al nostru.
Vom fi cu adevarat evoluati cand vom inceta sa ne autovalorizam cu lucruri materiale.

Iar exemplele pot continua...
____________________________________________________________________________
Ce sunt valorile personale?

 Valorile personale sunt un instrument puternic ce iti influenteaza viata fara sa stii daca nu esti constient ca ele exista si daca nu stii care sunt prioritare pentru tine. Ele sunt standardele pe care si le defineste fiecare pentru a trai conform lor si influenteaza adesea atitudinea si comportamentul nostru. Ele sunt cele care ne influenteaza deciziile de viata. Si tot ele ne contureaza unicitatea si ne definesc autenticitatea.

 Ce trebuie sa stii despre valorile personale
 Caracteristica cea mai importanta a valorilor personale este „relevanta” Valorile personale sunt acele standarde pe care ti le definesti pentru a trai conform lor. Acest proces de definire si redefinire este unul continuu si este influentat de mediul extern. Modul in care fiecare isi defineste valorile personale este unul propriu. De exemplu: pentru o persoana „sa nu furi” poate fi o valoare prioritara pe cand pentru altcineva aceasta este una dintre cele 10 porunci crestine (de neincalcat), iar pentru altcineva este ceva firesc pentru a putea „trai intr-o societate evoluata”. Daca cei din grupul meu fura iar eu imi doresc sa nu fur si aceasta este valoarea mea prioritara, voi incerca sa nu o incalc si sa evoluez astfel, sa traiesc dupa alte standarde decat grupul meu. Daca cei din jurul meu nu fura si acest lucru este de neconceput in cercul meu de cunoscuti, voi avea o alta valoare prioritara pentru ca acest „standard” este deja ceva firesc. Cu alte cuvinte o valoare este o valoare personala (un standard de viata pentru mine) doar in conditiile in care este relevanta pentru mine.

Cum functioneaza valorile personale? 

In trecut nu s-a acordat prea multa atentie valorilor, dar la inceputul anilor 1990 cercetatorii au decis sa le studieze mai mult pentru a le intelege. Unii dintre ei au facut liste de sute de valori care mai de care mai interesante (totul la nivel teoretic), dar au fost si cativa care au dorit sa afle cum functioneaza (in practica) pentru fiecare persoana, pentru a putea crea instrumente care sa ne ajute sa ni le identificam mai usor. In 1992 un cercetator a facut un inventar al valorilor pentru a le identifica pe cele care apar in mod repetat si mai mult le-au impartit in doua categorii: „valori vecine” si „valori opuse". Este foarte probabil ca o persoana pentru care conteaza mult „libertatea” sa conteze si „vecina” sa „curiozitatea” sau „creativitatea” si mai putin probabil sa conteze o valoare „opusa” precum „respectul pentru traditie”. Asadar e probabil sa avem mai multe valori din aceeasi categorie „la pachet” si mai putin probabil sa ne identificam cu „antonimele” lor.

Desi valorile personale sunt subiective, ele sunt influentate de mediul exterior: de media, de oamenii model care apar des la televizor, de reactia celor din jurul nostru la un anumit comportament. De exemplu: cand un profesor iti da nota 5 cand tu erai de 8 (comportament), cu convingerea ca asa te motiveaza sa inveti mai mult, te poate face sa crezi ca oricat ai invata nu vei obtine niciodata o nota buna, poate chiar te face sa crezi ca esti incapabil si iti scade increderea in tine (atitudine). O persoana care nu este increzatoare in propriile forte este mai probabil sa nu aiba o directie clara in viata (valoare). Valorile ne pot face sa avem prejudecati. De exemplu: daca pentru tine „sentimentul de apartenenta la un grup” este o valoare importanta, e posibil sa nu ai prea multa ingaduinta pentru o persoana care apreciaza „solitudinea” si sa pui etichete imaginare dar grele pe fruntea persoanei respective (ex. „e un ciudat”).

Valorile apar, dispar, comportamentele care le reflecta se transforma 

Valorile personale se contureaza in copilarie, de la o varsta foarte frageda. Parintii (ne place sau nu) sunt cei care contribuie la construirea primului set de valori, in copilaria noastra. De exemplu: in familia mea, politetea era foarte importanta. De mica am invatat sa spun „multumesc” si continui sa fac asta si acum. E atat de „parte din mine” incat uneori cand ma lovesc de un scaun, din reflex spun „pardon”. De asemenea pentru mine un „multumesc” inseamna foarte mult. Tu cand ai spus „multumesc” ultima data? Unele valori dobandite in copilarie nu se pastreaza. De exemplu: de la o varsta incolo „obedienta” (sau a asculta de parinti) poate parea ca ne impiedica sa crestem, sa ne dezvoltam asa cum ne dorim, sta in calea curiozitatii si setei de cunoastere, drept pentru care o stergem de pe lista si raspundem cu „nu vreau” la cerintele parintilor nostri. Valorile se transforma o data ce inaintam in varsta. Adolescenta este o perioada foarte importanta din viata, cand afli cine esti si definesti cine vrei sa fii – e ca o calatorie cu trenul pe care ai inceput-o din dorinta de a „creste mai repede” si care se incheie unde si cand decizi tu...doar ca trebuie sa decizi, adica sa alegi si asta uneori e cam greu. De exemplu: intotdeauna in familia mea s-a optat pentru „sinceritate in orice situatie”. Ai mei ma iertau cand ajungeam acasa mai tarziu decat trebuia daca spuneam sincer unde am fost si cu cine ca sa poata analiza gravitatea situatiei. Cultivata de la o varsta frageda „sinceritatea” a atins cote „extreme” chiar din liceu cand la unele materii intrebam „de ce sa invat teoria care oricum exista in carte si oricum o voi uita” si eram imediat catalogata drept „impertinenta”. Pana acum cativa ani reuseam adesea sa imi ranesc prietenii cu sinceritatea mea: „daca vrei sa iesi din situatia asta trebuie sa te schimbi” – cui ii place sa auda asa ceva? Desi valoarea aceasta este in continuare importanta pentru mine, am reusit sa imi dezvolt abilitatile de comunicare astfel incat sa fiu sincera fara a rani.

Cultivarea valorilor personale la nivel de institutie, companie, tara 

La fel cum familia cultiva un set de valori si scoala (spatiul, profesorii si orele de curs) poate cultiva valori. De exemplu o ora deschisa in care elevul este incurajat sa isi exprime parerea si sa lucreze in echipa cultiva valori precum „deschidere”, „non-conformism”, „creativitate” si „incredere in sine”. O ora in care elevul este incurajat sa asculte si sa pastreze ordinea si linistea cultiva valori precum „traditionalism”, „securitate”, „autoritate”, „conformitate”. Daca valorile tale nu coincid cu cele cultivate de scoala la care inveti, pentru a echilibra balanta, te poti implica in afara programului scolar, in activitati extracurriculare. De asemenea, la viitorul tau loc de munca te poti identifica sau nu cu valorile companiei, cu valorile cultivate de mediul din companie. Si la nivel de tara se pot identifica si cultiva anumite valori in functie de oamenii-model mediatizati si de legile statului. De exemplu: o lege sociala ce acorda o sustinere financiara motivanta tinerelor mame, va cultiva valori precum „familia” si va incuraja cresterea natalitatii. Mediatizarea preocuparii pentru aspectul fizic va cultiva valori precum „imaginea” ce poate genera probleme de alimentatie incorecta din dorinta de conformare aceasta valoare sociala mediatizata. La randul lor valorile personale, prin atitudini si comportamente, pot influenta, de exemplu adoptarea unei legi.
Sursa: www.scoaladevalori.ro






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cate sedinte sunt necesare pentru a indeparta un tatuaj?

CATE SEDINTE SUNT NECESARE PENTRU A INDEPARTA UN TATUAJ? Publicat de 23 iunie 2020 de  catalinmovileanu Salutare, Dupa pret, prima intrebare...