duminică, 29 mai 2011

Educatie vs. Penibil

    In acest post o sa las formalitatile deoparte si o sa trec de partea prieteniei neconditionate. Fac asta nu de dragul postului ci asa simt.

    Prieteni trebuie sa imi da-ti dreptate ca educatia si penibilul nu pot fi prietene. Ele sunt total opuse si cum toata viata este o lupta, asa se da si intre educatie si penibil.

Aceasta lupta se da in fiecare dintre noi, fiecare baricada are membrii. Castiga baricada cu cei mai multi membrii, insa un criteriu foarte important este ca poate unii membri dintr-o anumita baricada pot avea o incarcatura mai puternica decat ceilalti din cealalta baricada. Ma refer la baricada educatiei, care dupa parerea mea desi membrii se imputineaza, ei sunt mult mai puternici ca baricada penibilului. Puterea baricadei cu membrii educatiei sunt mai puternici datorita faptului ca ei constientizeaza ce inseamna educatia si ce inseamna penibilul. Cei din baricada penibilului, habar nu au ca sunt penibili, ca poate daca ar fi constienti nu ar mai fi penibili. Este foarte simplu, daca vrei sa nu mai fii penibil trebuie sa intri in baricada educatiei. Insa acest fapt nu este o chestiune simpla, este a dracului de complicat. In primul rand trebuie sa vrei, ajungem si acolo. Hai sa aleg aleator cu ce tabara sa incep, dau cu banu si aleg sa incep cu tabara penibilului.

Tabara penibilului este la stadiul adolescentei, ea maturizandu-se cu fiecare zi, insa ea pare nemuritoare. Modele moderne par sa investeasca neconditionat in ea. Aceasta investitie vine din cerere, exista o mare cerere de penibil si atunci penibilul este cerut. Educatia fiind foarte plictisitoare si stresanta in comparatie cu penibilul. Deci intr-o concluzie simpla penibilul se dezvolta pentru ca este cerut. Eu presupun ca este cerut pentru ca hranesc persoanele mediocre. Repet este simplu sa fii penibil si mult mai greu educat. Educatia cere mari investitii banesti, timp si cognitive. Insa hai sa definim ce inseamna sa fii penibil, acest cuvant este unul foarte vechi, insa nu atat de vechi, cum este educatia, deci nu exista o coeziune la fel in cazul penibilului. Penibil inseamna tot ceea ce este suparator, jenant, o impresia neplacuta. Deci definitia penibilului nu este foarte clara, aici apare si problema, de ce cei din tabara penibilului nu realizeaza ca au ales aceasta tabara. Multi au ales-o pentru ca asa era cerinta, cerinta inseamna profit, deci ce mai conteaza ca esti penibil atat timp cat nivelul tau de trai este ridicat. In schimbul educatiei, nu stau la fel lucrurile, ea nu pune accent pe niveulul de trai, pentru ca de multe ori investitiile in ea, lasa unii membrii din acea tabara fara resurse prea mari materiale. Dar sa nu creez o imagine falsa si sa spun ca toti cei din tabara penibilului au o bunastare. Doar cei care se implica sa dea cereri de penibil, penibil au, restul sunt doar membrii, fara sa stie exact ca sunt penibili. Insa sa nu numim membrii din tabara penibilului oportunisti doar pentru ca se sacrifica sa ofere penibil, pentru ca asta se cere si este mult mai simplu, decat sa oferi educatie. Trebuie sa vrei cu adevarat sa fii educat, pentru a primi educatie, trebuie sa iti sacrifici timpul pretios pentru tot felul de activitati educationale si pe langa asta, toate acele activitatii nu sunt deloc ieftine. Penibilul este ieftin si accesibil pentru oricine, de aceea tabara lui se mareste cu fiecare zi. Educatia este definita prin pregatire, crestere, cultivare, hranire a individului pentru a devenii un activ al vietii sociale. Doar din definitie ne dam seama ca nu este deloc simplu, ca educatia face diferenta in viata de zi cu zi.

Dupa definitia data mai sus, as spune ca membrii din tabara penibilului sunt deranjati si se lupta ca sa suporte sa functioneze normal intre membrii din tabara penibila, adica sa treaca cu vederea peste lipsa de bun simt, de moralitate, de rezonabilitate si RESPECT.

De multe ori apar conflicte datorita respectului, cei din tabara penibilului nu cunosc bine termenul, ei au o imagine conturata ficitiv si au impresia ca acea imagine este tot ceea ce conteaza. Lipsa de educatie ii ajuta sa aibe acea imagine. Insa daca ar dori sa treaca in tabara opusa, atunci ar insemna sa constientizeze si sa regaseasca din tabara penibila, ceea ce nu ar fi deloc confortabil psihic. Atunci psihicul cu nenumaratele sale mijloace de aparare, creaza tot felul de rezistente si astfel tot felul de raspunsuri, fara nici o baza, insa confortabile mintii. Acele afirmatii sunt cele care apar fara nici o cunostinta de cauza sau fundament, insa par ca sunt intemeiate si cu vaste cunostinte. Doar repetarea lor le dau de gol, daca nu ar fi repetate atat de des, nu ar atrage atata atentie si deci ar pune in avantaj tabara membrilor educatiei.
Razboiul intre educatie si penibil, este in plina desfasurare, cu usoara tenta de izbavire din partea taberei penibilului, insa asta nu inseamna ca vor si castiga. Pana cand nu se ajunge ajunge la deznodamant, nimeni nu stie cine castiga, iar pana la deznodamant poate fi o vesnicie, nimeni nu stie cat poate dura acest razboi.

Fiecare dintre noi ne alegem o tabara si incepem sa luptam impotriva celeilalte tabere. Cu dorinta sa castigam si ca totul sa fie clar intr-o zi, cine merita cu adevarat trofeul si ce membri merita adevaratele medalii. Nu stiu daca se va afla in viata asta, insa sper sa nu dureze asa mult acest razboi, ca cei mai puternici sa castige in cele din urma. Diferenta in tot razboiul o va face cu singuranta educatia, cum educatia face diferenta in fiecare individ, fiind atat de simplu sa fii suparator si sa ii deranjezi pe cei din jur, cum face tabara, curentul pot spune acum, al penibilului.

Sa castige repectul sau "bunastarea" prin lipsa de moralitate fata de semeni!

Pe curand.....
Cu drag,
Catalin Movileanu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cate sedinte sunt necesare pentru a indeparta un tatuaj?

CATE SEDINTE SUNT NECESARE PENTRU A INDEPARTA UN TATUAJ? Publicat de 23 iunie 2020 de  catalinmovileanu Salutare, Dupa pret, prima intrebare...