miercuri, 13 aprilie 2011

Despre psihologie si psihologi part. III

PSIHOLOGÍE s.f. 1. Știință care se ocupă cu studiul proceselor și al particularităților psihice. 2. Totalitateafenomenelor psihice care caracterizează un individ sau o colectivitate; concepție, mentalitate. 3. Totalitateaproceselor psihice care condiționează o activitate. 
(sursa DEX).
Daca ar fi sa salvezi 10 vieti sau chiar mai multe, o suta, o mie, ti-ai da viata?

Psihologia pentru mine insemna o evolutie a mentalitatii si conditiei umane in sine, usor usor cu stiintele umane, oamenii avanseaza sa fie mai deschisi, mai intelegatori, mai asertivi, mai marinimosi si tot odata sa se devina mai focalizati pe factorul esential al existentei. Desi intotdeauna vor exista niste chestiuni negative in oameni, cu siguranta fata de acum 100 de ani, astazi suntem cu o minte mai deschisa si care crede in propriile convingeri, convingeri create de-a lungul timpului din nenumarate alte opinii si trairi, asta pentru mine insemna o noua lume, o noua era. Ce mi se pare fascinant este ca erezia, nu mai este erezie.Sper sa fiu catalogat extremist.

Cu acestea fiind spuse am ajuns si unde vroiam sa ajung in cele doua posturi consumate.

In general se inscriu mai multe femei decat barbati, la facultatea de psihologie.
In facultatea de psihologie observi tot felul de categorii de varsta, personalitate. Printre miile de stundeti observi, persoane care promoveaza si te miri cum fac asta, fiind invers proportional cu personalitatea, atitudinea lor(agresivi, introverti, isterici, persoane cu probleme vizibile, reale), de aici realizez ca psihologia nu are nicio legatura cu veleitatile de psiholog, ca oricine poate promova sau absolvi facultatea de psihologie, chiar si daca nu sunt in deplinatatea facultatilor mintale. Exista si o lupa pentru a obtine note cat mai mari, dupa cum bine stim, notele nu arata nicioata adevarata valoare a individului, asta mai ales in sistemul romanesc de notare. Pe langa asta in rare cazuri conteaza ce note ai obtinut la anumite discipline in cazul facultatii de psihologie. Cazurile in care conteaza sunt daca urmezi un doctorat, daca vrei sa studiezi in alta tara si vrei sa echivalezi(insa nici aici nu conteaza asa mult, ci creditele obtinute), daca vrei sa mergi in sisteme de informare si securitate. In general din punct de vedere al promovabilitatii, nota 5 nu este cu nimic mai mica fata de nota 10. Acestea avand doar semnificatia autovalorizarii, aceasta fiind foarte importanta atunci cand ajungi la o varsta, cand facultatea de psihologie este o a doua sau a treia facultate. Atunci cand ai 50 de ani, nu prea iti permiti fara de propriul ego sa nu iei nota mare, o nota mica insemna insatisfactie in raport cu studentii care sunt la varsta studentiei. Un exemplu evident vi-l pot da din propria experienta, la examenul de licenta(care avea ca metodologie examen la 10 psihologii fundamentale, fara lucrare de licenta), eu am obtinut  nota 8si 50 de sutimi, erau doar trei note mai mari ca a mea. Aceasta nota nu este reala, nu erau doar trei colegi mai bine pregatiti ca mine, cu siguranta erau mai multi, insa cu siguranta multi din cei care au promovat examenul nu trebuia sa-l promoveze sau meritau nota minima de promovare. Pe langa asta in anii studentiei de multe ori obtineam note mai mici ca si colegii care erau mai putin pregatiti. Problema esentiala in facultatea de psihologie era comunicarea, ea nu prea exista la nivelul unor studenti care studiau psihologie, insa nu este asa grav cum este ca multi dintre cei care se inscriu la facultatea de psihologie nu se dezvolta din punct de vedere personal si dupa trei ani sunt la fel de imaturi, agresivi, introverti, obsesivi compulsiv si multe altele.

Ca sa ordonez gandurile dupa dezordinea de mai sus pot spune la sfarsitul acestei parti, continuarea urmatoarei parti. A fi psiholog nu insemna doar note mari si sa primesti aprobarea sistemului ca sa fii un bun psiholog, sa fii un bun psiholog insemna experienta de viata si calitatea ajutorului pe care il oferi celor din jur. Psihologia nu este doar pentru oameni nebuni sau cu mari probleme, psihologia insemna sa ii ajuti pe cei din jur, sa ii sustii, sa le dai o stare de bine si de incredere. Sa fii psiholog, un psiholog bun inseamna sa ii ajuti(sa le recomanzi, sa ii indrumi, sa ii sustii) pe cei din jur ca visul lor sa devina realitate.
Continuare part. IV...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cate sedinte sunt necesare pentru a indeparta un tatuaj?

CATE SEDINTE SUNT NECESARE PENTRU A INDEPARTA UN TATUAJ? Publicat de 23 iunie 2020 de  catalinmovileanu Salutare, Dupa pret, prima intrebare...