miercuri, 30 aprilie 2014

American Dream - New York City

Cred ca nu exista om de pe aceasta planeta sa nu fi auzit de cosmopolitul oras New York.
Dupa sapte luni intors din SUA si dupa cinci luni dintr-un total de sase luni traite in America, cinci luni am trait la New York. M-am gandit sa va impartasesc parerea mea obiectiva despre aceasta metropola.

As incepe prin a spune ca, New York City nu este reprezentativ pentru America. Asta simtind dupa ce am locuit trei saptamani in orasul Potomac, Maryland (unde s-a mutat sportivul roman, Gheorghe Muresan) si totul fiind diferit.

America fiind imensa, nu iti ajunge o viata sa o vezi pe toata in adevaratul sens al cuvantului. De aici si convingerea mea ca descoperi viata diferit in America dintr-un loc in altul.

M-am adaptat foarte repede vietii newyorkeze, dupa trei saptamani simtindu-ma parca m-am nascut acolo. Totul fiind cat mai simplu, logic si intr-o maniera incat sa nu te stresezi. Fiecare stat cu regulile lui si odata cu asta au reguli pentru orice. De aici si buna functionare, organizare si traiul superficial al newyorkezilor.
Eu stateam in Middle Village, Queens langa parcul Juniper intr-o camera dintr-o casa fara etaj, cu o mica gradina in spate, cu garaj pentru o masina, un beci si un drive way in fata. Din fata casei vedeam zgarie-norii ai Manhattan-ului (Empire State Building). Casa era una tipic americana de suburbie. Cu o bucatarie deschisa, un living, o baie mica cu o cada si doua dormitoare. Fundatia era din ciment si pereti din lemn acoperit cu rigips (ca majoritatea caselor din SUA). Insa cea in care locuiam eu cred ca nu era izolata. Iarna era foarte frig si vara era sauna. Daca trecea o masina cu muzica tare, din cauza basului, tremura farfuria pe masa.

Vremea la New York este asemanatoare cu cea a Bucurestiului, doar ca fiind inconjurat de apa, umiditatea este mai ridicata. Corpul simte mai frig iarna si mai cald vara. Cariile dentare patrud mai repede in dinte, iar pielea nu este uscata.
Cu toate ca serviciile stomatologice sunt considerabil mai scumpe ca in Romania, nu am vazut pe cineva sa nu aiba vreun dinte. Cand spun cineva includ si salahori din America de Sud sau Centrala.
Am vazut peste o suta de oameni cascand fara sa puna mana la gura.
Oamenii in New York sunt de toate felurile si rasele, intr-un cuvant sunt draguti.
Iti multumesc de fiecare data; te intreaba tot timpul ce faci; iti sar in ajutor de fiecare data cand nu intelegi ceva; iti tin usa dupa ce au intrat; isi cer scuze si pentru cele mai insignifiante lucruri si chiar cand tu esti de vina; stau si zece minute sa-ti explice cum sa ajungi undeva. In general nu vor sa deranjeze, nu pun si nu suporta intrebarile personale, oamenii nu se ating si pastreaza distanta cand vorbesc. Iti zambesc tot timpul, chiar daca este fortat si superficial, iti lipseste in Ro asta. In Ro, oamenii in general sunt tristi, privesc in pamant, nu mai sunt prezenti.

Viata este scumpa in New York! Cred ca este orasul in care se castiga si cel mai bine din SUA dar are si cele mai mari preturi la chirie si servicii. Manhatan-ul este sectorul oamenilor bogati si al agitatiei. Arunc o cifra, o persoana este bogata dupa 20 mil. de $ in cont. In alte state cine are peste 500.000 de $ este bogat. Un cadru medical poate sa aiba in cativa ani 1mil de $ in cont. In Manhattan, nu te simti singur. Agitatia care da impresia ca niciodata nu se doarme vine cu niste costuri. O ora de parcare in Manhattan este 4 $, 2h este 5$, iar posibil de platit este maximum 3h, 15 $. Existe zone unde poti parca gratuit, exista zone unde pot parca gratuit doar masinile comericiale (care sunt inscrise pe firma si trebuie sa respecte reguli stricte) sau unde pot parca cu plata doar masinile comerciale. Oricum ar fi bineinteles ca este batalie pe un loc de parcare, dar depinzand de zi, eveniment si zona.In Queens, in locurile de parcare cu plata, o ora costa 1$.
Exista niste aparate de taxare (meter) unde poti plati cu ajutorul numeralului, card bancar sau card de parcare cu o valoare nominala. Aparatul iti printeaza o hartiuta cu ora pana la care ai platit parcarea. Tu ai obligatia sa o pui la vedere pe bordul masinii. Este cam regula ca daca nu platesti parcarea primesti o amenda (tiket) care este in valoare de aproape 100 usd. La fel poti sa primesti amenda daca nu ai parcat corespunzator sau daca masina de firma are mai mult de doua scaune.

Poze detaliate puteti gasi pe facebook-ul meu:
 https://www.facebook.com/catalinmovileanu/media_set?set=a.4827064829133.2170410.1071908780&type=3

2 comentarii:

  1. interesant, voi urmari continuarea jurnalului tau de calatorie, cu cat mai multe detalii, te rog..iti exersezi si scrisul (e tot mai bun, mai descriptiv, cu un plus evident de expresivitate) si raspunzi si curiozitatilor celor care n-au avut curajul sa se lanseze intr-o astfel de experienta si sa-si traiasca propriul vis american...felicitari pentru modul in care-ti imbogatesti viata si fiindca ai fost fidel principiului dezvoltarii personale, pe care ti-l asumai candva, iata, nu ca pe o simpla vorba frumoasa, in trendul motivational al vremurilor:)

    RăspundețiȘtergere

Cate sedinte sunt necesare pentru a indeparta un tatuaj?

CATE SEDINTE SUNT NECESARE PENTRU A INDEPARTA UN TATUAJ? Publicat de 23 iunie 2020 de  catalinmovileanu Salutare, Dupa pret, prima intrebare...