joi, 17 februarie 2011

Singuratate, Deprimare, Tristete, Depresie, Suicid

     Voi incepe cu un subiect destul de trist, insa nu putem sa trecem pe langa el ca si cum nu ar exista. Pentru ca undeva acolo in noi, in fiecare dintre noi, EL SE AFLA.
     Trebuie sa recunoasteti ca fiecare dintre voi v-ati gandit cel putin odata cum ar fi, daca nu ati mai fi.
Daca i-ati(voi) spune psihiatrului ca va ganditi sa va sinucideti, ar spune imediat sa va prescrie o reteta cu cateva pastile. Insa daca i-ati spune psihologului el ar privi mai normal chestiune si ar spune ca este obisnuit.

       Dar cum oare se instaureaza aceasta intrebare: "cum ar fi, daca nu as mai fi!?"
Adica contam pentru cei din jur?! Ar fi cineva deprimat daca eu nu as mai fi?! Daca nu as mai fi macar atunci as primi putina atentie, as scapa de singuratete?! Ar plange cineva pentru mine?!
Sincer nu stiu sa va spun, insa stiu cum stau lucrurile in cazul meu. Adica incep sa fiu deprimat nu cand nu am bani sau cand nu stiu ce insatisfactie profesionala am avut. Ci atunci cand sunt singur, atunci cand ma simt singur.
        Si in cazul cand eu am ales sa raman singur, nu doar ca am fost parasit. Si cu cat trece mai mult timp singur si cu cat socializez mai mult cu cunostinte noi si imi dau seama ca nu ma potrivesc deloc in peisaj, ca aluatul meu este diferit. De parca eu as avea vreo vina ca nu ma potrivesc vremurilor. Insa paradoxul este ca eu inteleg foarte bine cum functioneaza viata si o parte din cei de pe langa mine, chiar ei multi necunoscuti.
Aici este si problema ca inteleg foarte bine si ma face sa fiu realist, analist si perspicace in ceea ce priveste potentialul celui din fata mea. Si uite asa se instaureaza starea de deprimare, tristete, din pricina singuratatii. Bine ca nu se intampla prea des, asta nu insemna ca sunt rar singur, insa slava domnului sunt o gramada de metode sa treci peste gandurile negre.

        Bineinteles ca si eu am urcat treptele vietii si am trecut etapele de dezvoltare pe care nu le scapa nimeni. Depresia, cel putin odata in viata avem o depresie. Ea in general vine odata cu pierderea marii iubiri, prima iubire, care nu se mai compara cu alta in toata viata. Imaturitatea bostanului da o intensitate acestei iubiri de cote astronomice. Cred ca daca s-ar putea instaura la cerere aceasta stare in viata de zi cu zi, am fi cu totii cei mai realizati oameni. Odata cu sfarsitul acestei iubiri, pierzi sensul vietii, ai impresia ca viata nu mai poate continua, ca nu mai are sens fara el/ea. Asta se intampla doar in mintea noastra, bineinteles ca nu stau asa lucrurile. Incepe lupta intre inima si minte si in cele din urma, mai devreme sau mai tarziu castiga mintea. Acea intensitate si dragoste fata de cineva nu cred ca o mai simtim vreodata la fel.
Tot atunci cred ca unii dintre noi se gandesc sa moara, daca tot nu mai are sens viata lor.
Recunosc ca si eu mi-am facut un plac de sinucidere, cei drept nu am pus niciodata nimic in aplicare, a fost doar un scenariu in mintea mea. Vi-l si povestesc si dupa aceea va spun niste remedii care la mine functioneaza f.bine sa ma binedispun la cerere.

      Acest scenariu era imaginat in unele din momentele cand o duceam f.bine, cand cresteam pe scara societatii. Intotdeauna am crescut pe scara societatii, asta am concluzionat intr-un final cand se treagea linie. Ca chiar daca nu am facut nimic am avansat mai mult decat in trecut, chiar daca pe drum am avut si regrese.
Scenariu era ca veneam cu viteza cu masina, la o ora in dimineata cand nu exista trafic si imi permitea manevra ucigasa, adica pe la 3-4 dimineata. Veneam cu viteza dinspre Budapesta spre Dristor, pe linia de tramvai care duce pe sub pasajul Marasesti. Veneam cu viteza cat tinea masina si ma opream in stalpii  care despart carosabilul de liniile de tramvai.
     Vi-l povestesc, scenariul fara sa am nici o remuscare, pentru ca niciodata nu am incercat sa ma sinucid, nu am ridicat un deget pentru asta. Mi se parea foarte grav sa fi pus in practica, sa incerc. Atunci evident psihicul meu nu mai functiona.
Conflictul meu interior cel mai puternic este acela, ca pierd timpul, ca tot timpul, ca fiecare secunda trebuie materializata, ca trebuie sa ajungi cineva in viata, ca trebuie sa fiu falic. Toate acestea ma duc cu gandul la suicid, sa nu ma mai chinui sa nu mai consum atata energie doar preocupandu-ma in a fi cineva in viata. Sa nu imi mai fie frica ca intaintez in varsta si pierd timpul si voi fi un ratat. Ma linistesc spunandu-mi cel mai important lucru este sa traiesti, chiar daca la 50 de ani nu voi fi acolo unde am visat mereu sau nu voi avea o viata prea satisfactoare. Decat sa ma omor ca sa nu mai lupt pentru cauzele mele, mai bine traiesc resemnat.

       Odata ce trecem peste momentele grele: pierderea unei fiinte dragi, animalului sau eu stiu ce situatie inconfortabila. Avansam, devenim mai maturi, mai intelepti, de aceea nici nu mai putem vreodata sa iubim cum am facut-o prima oara pentru ca devenim mai atenti, mai protectivi cu noi insine. Insa asta nu inseamna ca la 40 de ani nu pot sa mai apara fluturasi, insa cu siguranta vom iubi in felulul nostru mai cerebral ca in adolescenta.  Si spun ca avansam pentru ca primul argument este ca privim in trecut cu bucurie desi imaginile sunt triste. Ne da o stare de bine sa vedem ca am trecut cu bine peste niste clipe de cosmar si ne intrebam daca am mai fi in stare sa trecem inca odata peste asa ceva, avand in vedere ca acum suntem caliti.
Stiu si mie mi se pare ca scriu mult insa eu chiar scriu sintetizat ce am in minte sa va spun. Sunt multe informatii de oferit din mintea mea agonisite de-a lungul timpului, aici sunt o mica mica parte.
Recunosc ca fac o gramada de greseli gramaticale si recunosc ca nu stiu sa scriu corect romaneste si ca nu cunosc nici o limba cu adevarat. Sper sa treceti peste greselile mele gramaticale si sa va peste esenta randurilor.

      Spuneam ca e bine sa avem puterea sa trecem peste momentele de cosmar din viata noastra. Esecurile care vin in linie si nu vor sa se opreasca, esecurile care ne duc pe o treapta descendenta. Care ne duc cu mintea de a incerca sa ducem la capat pulsiunea maxima, gestul capital de a ne opri inima sa mai bata.
      Era un studiu care arata ca 70 % din boschetari au studii superioare. Ei au ajuns in aceasta situatie pentru ca in viata lor au venit 3 mari esecuri( de exemplu au fost concediati dintr-un grup coeziv, care au fost parasiti de persoanele apropiate, sotie, familie, care au suferit pierderi materiale masive, a caror oameni au ramas singuri in urma deceselor persoanelor dragi). De aceea este bine sa evitati in viata sa intrati in aceasta treapta a descendentei. Sa evitati sa aveti parte de 3 mari esecuri. Reversul este posibil, exista si treapta ascendenta. Este acea treapta care ne duce in varf, care ne face de neinfrant. Este treapta cu lucruri bune majore care intervin in viata noastra.

Spuneam ca in cazul meu am niste remedii cum sa scap de tristete, deprimare, depresii. Sunt o gramada de metode de a-ti induce o stare de bine chiar si in momentele mai grele pentru tine, care cu siguranta le avem cu toti la un moment dat si care vor trece la un moment dat. Pentru ca mereu vine noaptea si incepe o noua zi odata cu terminarea ei, pentru ca dupa ploaie vine soarele s.a.m.d.

In primul rand sa fim depresivi, consumam o gramada de energie, sistemul noastru imunitar scade, intra intro stare de veghe, nu mai pofta de mancare, nu mai ne este somn, deci intram intr-o autodistrugere, daca ii pot spune asa. Important este sa ne consumam aceasta energie negativa, intr-un mod constuctiv si sa protejam energia vitala pentru a functiona.
Regula principala pentru a functiona este sa avem activitate. Activitatea omoara gandurile, activitatea ne distrage de la lucrurile mai putin placute si deci asa ne protezeaza de o deprimare acuta, depresia.

        Consumarea agresiviatatii se face foarte simplu prin activitati sportive de orice fel, odata cu ele te simti si mai vioi si mai sanatos. Activitatiile sportive de orice fel au o gramada de calitati si plusuri. Nu prea exista dezavantaje daca le poti practica. Activitatile sportive sunt pentru oameni sanatosi. Insa dupa caz si ceilalti pot face miscare adaptata situatiei lor. Nu iti dai seama cata durere si agresivitate eliberezi dupa ce alergi 5 km sau radici sute de kg(in sute de repetari) prin diferite exercitii de fitness. Dupa asemena antrenamente nu mai ai chef nici sa ridici vocea, te bucuri de dopamina care isi face de cap prin corp.
Intr-o zi cand suntem suparati ar fi indicat sa mergem acasa mergand pe jos sau sa iesim la o plimbare pentru a reliefa ceea ce s-a intamplat cu noi sau cu situatiile care ne inconjoara. Nu costa nimic, este gratis si dupa terminarea plimbarii deja ai o stare de bine, cu noi planuri de viitor.
      Pentru mine cand ma simt singur ma ajuta mult sa ies sa socializez, sa cunosc persoane noi sau sa aflu ce au mai facut cele cunoscute, ce planuri de viitor au. In acest caz evitati cunostintele pesimiste, pentru ca va vor adanci starea. De aceea este mai bine sa incercati cand va simtiti singuri sa socializati cu persoane necunoscute, pentru ca cenzura le face sa vrea sa se puna intr-o lumina favorabila si deci sigur nu vor incepe sa se planga si sa doreasca compasiunea voastra.
       Te simti deprimat, iesi si cumpara sacoul pe care il vrei de mult, daruieste-ti niste placere. Investind in tine realizarea dorintelor din timpurile bune. Cumpara noi accesorii pentru casa sau decoratiuni sau cumparati o camasa sau o rochie noua. Pe care sa le porti in club, cand iti va creste stima de sine cand ceilalti se vor uita la tine si vor incerca sa te abordeze.
        Te gandesti sa-ti pui capat zilelor pentru ca ceilalti nu vor sa interactioneze cu tine, pentru ca nu iti ofera atentia pe care u ai nevoie, pentru ca ei cred ca nu esti la inaltimea lor.
In acest caz este f.simplu ceea ce trebuie sa faci. Este sa arati ce ai mai frumos, sa pui in evidenta ce ai u mai frumos. Chiar daca nu e ceva fizic. Sa evidentiezi bunatatea ta sau informatiile tale. Cu siguranta dupa ce iti vei arata ce ai mai frumos vei capata priviri si vei vedea ca esti mai dorita. Crede-ma ca oricum ai fi, universul  are pe cineva si pentru tine si ca orice ti-ai face exista cineva care ii place. Chiar daca acum esti roscata si nu mai esti bruneta exista tipi care prefera roscatele si imediat te vor remarca. Sunt simple exemple, multiplicatiile voi cu multitudinea de variabile. Insa regula pentru succes este ca atunci cand vibratia face valuri u sa intri in ea. Nu stiu daca este un cuvant potrivit, "Sa fii oportunist". Sa accepti sa iei parte, sa descoperi, sa cunosti, sa iesi. Cea mai mare greseala care duce sigur la depresie este sa te exilezi si sa abandonezi activitatiile. Atunci cu siguranta nimeni nu mai are cum sa iti ofere atentia de care ai nevoie si pe care poate nu ai primit-o pana atunci. Ceea ce amplifica considerabil starea de inconfort.

     Te-ai trezit dimineata cam trist, asculta o melodie rimata care iti place, chiar ea si una comerciala. Cred in terapie muzicala. Totul este sa iti puna spiritul si dorinta de a trai in miscare.

Chiar daca esti sarac sufleteste si cand ai mers la alimentara ai primit 3 crenvusti in loc de 2 cum ai vrut u si asta te-a adus intr-o stare mai putin placuta si pentru tine exista un remediu sa fii mai fericit. Sa iti suni cea mai buna prietana si sa ii spui sa va vedeti si ca faci cinste. Chiar daca a plati u insemna o catastrofa. Vei vedea ca se pot schimba lucrurile.

     Terapia prin film. Mergi la cinematograf, alege o comedie sau chiar un horror. Nu ai bani, downloadeaza ceva de pe net. Insa nu te uita la tv sau mai ales la stiri. Sunt manipulatoare si incontient f.triste. O cantiate suficienta de stiri te deprima si te face sa nu vezi viitorul cu ochi buni. Nici emisiunile talk show, tabloid show, ne ajuta doar pt scurt timp. ne hranim cu ideea ca si persoanelor publice li se intampla ceea ce ni se intampla si noua. Insa dupa aceea amplifica starea de disconfort. Pentru ca incepem comparatiile. Incepem sa ne gandim la nereusite.

Esential in viata este sa nu ne focalizam asupra problemelor, ci asupra solutiilor. Probleme avem cu toti.

      Am vazut un film saptamana trecuta " save a life" in care un tanar isi ia viata pentru ca era ignorat de toata lumea si nu mai avea nici un prieten. Un film trist dar cu un mesaj clar si care face o paralela cu religia. Cum ar trebui sa fim mai atenti cu semeni din jur si cum am ajuta tare mult daca nu ne-am crede superiori si am ignora persoanele din jurul nostru, mai ales apropiati.

Sa nu uitam de persoanele care somatizeaza, anorexice sau bulimice care compenseaza sau mai bine spus refuleaza ne mancand sau care sparg frigiderul. Va rog lasati pe cei din jur, lasati semnele clare care va arata ca sunteti atractivi. Totul este in mintea ta, imaginea ta de sine este deformata. Stiu ca este simplu de vorbit, dar mai greu de pus in practica. Insa daca esti bulimic sau anorexic si citesti materiale despre cum apare sau maiimportant solutiile impotriva bulimiei sau a fi anorexic. Poate ai gasi recomandari care chiar sa te ajute si sa lamureasca somatizarea care se intampla in capul tau. O alta varianta ar fi dezvoltarea persoanala(eu am ales facultatea de psihologie si masterul in comunicare, ca pe o dezvoltare persoanala), grupurile de dezvoltare.


    Si nu uitati singuratatea poate fi si constructiva chiar daca viata este facuta sa fie petrecuta in 2. Totul este sa fii moral si sa functionezi. Asta nu se poate intampla decat avand u insuti grija de tine si nu neaparat de a fi egoist.

Sa va fie bine si frumos!

5 comentarii:

  1. Am citit cu mare drag aceste minunate randuri chiar intr-o zi de tristete,depresie...
    Nu pot sa spun decat ca te admir si te felicit!M-au facut sa-mi schimb anumite pareri despre viata :)

    Iti doresc numai bine!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. FERENCZI MARGARETA20 martie 2012 la 18:18

    DRAGA CATALIN!
    MA BUCUR NESPUS DE MULT,CA AM REUSIT SA GASESC BLOGUL TAU.AM ADMIRAT TOT CE AI FACUT IN EMISIUNEA"MPFM"SI CITIND BLOGUL TAU TE ADMIR SI MAI MULT.SUNT O FEMEIE DE 57 DE ANI CARE A AVUT ACEIASI TRAIRI CA SI TINE,DAR CU TATA.POATE DE ACEIA TE INTELEG MAI BINE.DIN DOI COPII UNUL A MURIT(LA 24 DE ANI) IN ACCIDENTUL DE ELICOPTER AL SMURDULUI DIN TG.MURES(Dr.ARAFAT)IN 2003 CEL MIC(ACUM ARE 30 DE ANI) A PLECAT IN NORVEGIA DE 5 ANI.EU STAU CU MAMA CARE ARE ALZHEIMER(LA 77 DE ANI)DUPA TOT CE AM SCRIS POTI SA-TI DAI SEAMA CA NU DEGEABA AM SCRIS CA ,AI DREPTATE IN LEGATURA CU "TERAPIA PRIN FILM"PENTRU MINE ESTE TERAPIA SI PRIN MUZICA CA ALTFEL NU AS FI REZISTAT LA ACEST TAVALUG AL VIETII.TE ROG SA MA IERTI PENTRU GRESELILE GRAMATICALE DAR SUNT UNGUROAICA SI DEJA SENILA(ASA CUM AI SCIS SI TU"NICI SA SCRIU NU MAI STIU,NU CA AS FI STIUT VREODATA"SPER DIN TOT SUFLETUL SA REUSESTI SA REZOLVI ACEA SUMA IMENSA DIN CONTRACT,PENTRU CA AR FI PACAT DE TINE SA-TI AFECTUEZE VIATA IN CONTINUARE.
    ITI DORESC TOT BINELE DIN LUME!!!!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  3. FERENCZI MARGARETA20 martie 2012 la 18:19

    DRAGA CATALIN!
    MA BUCUR NESPUS DE MULT,CA AM REUSIT SA GASESC BLOGUL TAU.AM ADMIRAT TOT CE AI FACUT IN EMISIUNEA"MPFM"SI CITIND BLOGUL TAU TE ADMIR SI MAI MULT.SUNT O FEMEIE DE 57 DE ANI CARE A AVUT ACEIASI TRAIRI CA SI TINE,DAR CU TATA.POATE DE ACEIA TE INTELEG MAI BINE.DIN DOI COPII UNUL A MURIT(LA 24 DE ANI) IN ACCIDENTUL DE ELICOPTER AL SMURDULUI DIN TG.MURES(Dr.ARAFAT)IN 2003 CEL MIC(ACUM ARE 30 DE ANI) A PLECAT IN NORVEGIA DE 5 ANI.EU STAU CU MAMA CARE ARE ALZHEIMER(LA 77 DE ANI)DUPA TOT CE AM SCRIS POTI SA-TI DAI SEAMA CA NU DEGEABA AM SCRIS CA ,AI DREPTATE IN LEGATURA CU "TERAPIA PRIN FILM"PENTRU MINE ESTE TERAPIA SI PRIN MUZICA CA ALTFEL NU AS FI REZISTAT LA ACEST TAVALUG AL VIETII.TE ROG SA MA IERTI PENTRU GRESELILE GRAMATICALE DAR SUNT UNGUROAICA SI DEJA SENILA(ASA CUM AI SCIS SI TU"NICI SA SCRIU NU MAI STIU,NU CA AS FI STIUT VREODATA"SPER DIN TOT SUFLETUL SA REUSESTI SA REZOLVI ACEA SUMA IMENSA DIN CONTRACT,PENTRU CA AR FI PACAT DE TINE SA-TI AFECTUEZE VIATA IN CONTINUARE.
    ITI DORESC TOT BINELE DIN LUME!!!!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  4. Imi place farte tare cum gandesti si ma bucur ca nu m-am inselat in privinta inteligentei tale...ai un suflet frumos...te pup ai grija de tine.

    RăspundețiȘtergere
  5. Multă lume percepe depresia ca pe o simplă tristeţe sau ca pe a fi mohorât. Adevărul e că depresia e mai mult decât tristeţe.

    RăspundețiȘtergere

Cate sedinte sunt necesare pentru a indeparta un tatuaj?

CATE SEDINTE SUNT NECESARE PENTRU A INDEPARTA UN TATUAJ? Publicat de 23 iunie 2020 de  catalinmovileanu Salutare, Dupa pret, prima intrebare...